A szerbiai pedagógus-szakszervezetek a napokban ismét egyeztetést tartanak, amelyen arról határoznak, milyen határidőt adnak a kormánynak a februárban szerződésben foglaltak teljesítésére, és egy esetleges sztrájkról is döntés születik – közölte a vajdasági Magyar Szó.

A szakszervezetek mind türelmetlenebbek, mert még nem került kifizetésre az oktatásügyi dolgozóknak ígért egyszeri segély. A kormánytól választ várnak, mikor kerül ez kifizetésre, és mekkora összegről van szó. A fizetési osztályok bevezetésének határidejeként a kormány a 2016. január 1-jei dátumot határozta meg, a szakszervezetek a vonatkozó törvény meghozatalát várják.

Mint Branislav Pavlović, a Szerbiai Oktatásügyi Szakszervezet vezetője kilátásba helyzete, valószínűleg Srđan Verbić oktatási miniszter lemondását is követelni fogják, aki – mint a szakszervezeti vezető fogalmazott – kísérletezgetéseivel, nem hozzáértő irányításával eddig soha nem tapasztalt káoszt okozott az iskolákban. Slobodan Brajković, az Oktatásügyi Dolgozók Szakszervezetének elnöke azt hangoztatja, hogy a régióban országai közül Szerbiában a legalacsonyabbak a pedagógusbérek, és a kormány a szerződésben foglaltakból semmit sem teljesített.

Forrás: Magyar Szó