A jelek szerint Németországban nem olyan régen indult el a gondolkodás azon, hogy milyen munkahelyeket is kaphatnak az ezrével érkező migránsok? A német sajtó szerint a helyzet igen bonyolult, hisz a jelenlegi német szabályozás alapján igen sok menekült nem jogosult arra, hogy azonnal munkába álljon. A helyzetet megoldandó a németek az elkövetkezőkben szeretnék a törvényi szabályozásokat enyhíteni. A munkaadók üdvözlik az új törekvéseket, azonban a migránsok alkalmazása számukra még így is igen kockázatos marad.

Fizetett praktikum, valamint speciális szakképzés – ritka esetekben az elejétől teljesidős, teljesfizetéses állás – erre számíthatnak azok a szerencsés migránsok, akik a német szabályozások szerint munkahelyhez jutnak. A körvonalazódni látszó kép szerint a német nagyvállalatok ilyen megoldást ajánlanak a migránsoknak, azonban alkalmazásuk még így is nagy rizikóval jár számukra, hisz az esetek jelentős részében előfordulhat az, hogy az új munkavállaló kénytelen képzését megszakítani és Németországot elhagyni.

Ezért nem csoda, hogy a német nagyvállalatok is óvatosan kezelik az új munkahelyek megteremtését: Jó példa erre a Siemens, amely még ez év tavaszán erlangeni üzemében 10 új fizetett gyakornoki állást hozott létre. A tervek szerint a Siemens ez év őszén újabb kilenc helyszínen biztosít 10-10 állást a migránsok számára. „Ezen állások megteremésével azt szeretnénk elérni, hogy a menekültek élete normális kerékvágásba kerüljön." – fejtette ki Michael Friedrich, a Siemens kommunikációs igazgatója.

A Deutsche Telekom is ajánl a migránsok számára szakképzéssel/praktikummal egybekötött állásokat, azonban ebben az esetben az elvárások igen magasak: a munkavállalók kereskedelmi szakirányú egyetemi képzéssel kell rendelkezzenek, emellett fontos a magas szintű német és angol nyelvismeret is. Ezért nem csoda, hogy a Telekomnak eddig még nem sikerült ilyen munkavállalókra bukkannia a migránsok csoportjából.

A Continental abban látja a megoldást, hogy a migránsoknak államilag finanszírozott helyeket ajánl fel. A fiatal munkavállalók így be tudják fejezni elkezdett tanulmányaikat Németországban és emellett párhuzamosan a vállalat nyújtotta szakképzésben is részt vesznek, így a képzés végén biztosított a munkahely is számukra.
Ezen megoldás érdekében azonban még szükséges a törvényi szabályozások módosítása, azonban az eddig tapasztaltak alapján a visszajelzések pozitívak – amint azt a vállalat HR szakemberei kifejtették.

A Daimler is segítő kezet nyújt a migránsok számára, hisz a hírek szerint már 4 németországi telephelyén folyik az immáron munkavállalási engedéllyel rendelkező migránsok betanítása. Ugyanakkor a Daimler ingyenes németnyelv-képzést is biztosít a főként szíriai és iraki migránsok számára.

Ariane Reinhart, a Continental munkatársa szerint: „Nem jó megoldás az, ha a vállalatok munkatársai a menekülttáborokat látogatják meg és innen történik meg a munkavállalók toborzása. Az embereknek időt kell adni arra, hogy a viszontagságok után megnyugodjanak." Ugyanezen a véleményen van Christian Schwolow, a Deutsche Telekom szóvivője is, aki szerint: „Az első igen fontos lépés az, hogy a menekültek jogi helyzetét minnél hamarabb tisztázni kell."

A német szabályozás tehát jelen pillanatban nem teljesen életszerű, hisz senki sem tudja pontosan azt, hogy egy migráns/munkavállaló mennyi ideig is tartózkodhat legálisan Németországban.
Ennek megoldására a Német Kereskedelmi- és Iparkamara egy úgynevezett 3+2-es szabályozást támogat. Ennek alapján azokat a munkavállalókat, akik már egy 3 éves képzést elkezdtek, nem lehetne kiutasítani az országból, illetve a képzés után még 2 évig dolgozhatnának, így a vállalatok számára is megtérülne a képzési idő, illetve a képzési költségek.

Forrás: gazdasagportal.hu