Növekvő munkanélküliséggel, felpörgő inflációval, stagnáló bérekkel néznek szembe a brit munkavállalók a Brexit nyomán – írja a Világgazdaság.

Az Egyesült Királyság munkavállalóinak jelentős része, már ebben az évben a saját pénztárcáján szembesülhet a Brexit következményeivel. Az EY Item Club elemzőcég előrejelzése szerint véget ért a gyorsan növekvő munkaerőpiac kora, a cég szerint a brit munkanélküliségi ráta növekedni fog az elkövetkező két évben: a jelenlegi 4,7 százalékról 2018-ra eléri az 5,4 százalékot, 2019-ben pedig megközelíti a hat százalékot is – hívta fel a figyelmet a Guardian brit napilap.

Közben a fizetések sem fognak érzékelhetően emelkedni. A CIPD és az Adecco felmérése szerint három és fél éve nem voltak ilyen rosszak a kilátások a fizetésemelésre: a brit cégek többsége csak 1 százalék körüli emelést tervez adni dolgozóinak, miközben 2,3 százalékosra becsülhető az éves inflációs ütem. A munkavállalók tehát a reálbérek csökkenésével néznek szembe. (Az áprilisi inflációs adat 2,6 százalékos lett Nagy-Britanniában, ami 2013 óta a legmagasabb havi érték.)

Gerwyn Davies a CPID munkaerőpiaci elemzője szerint a brit munkavállalók biztonságérzete most még stabil. „A legtöbb dolgozó még pozitívnak érzi munkahelyi kilátásait, azonban a bérek stagnálása és az árak emelkedése azzal a valós veszéllyel jár, hogy a brit munkavállalók bizalma megroppan és visszafogják fogyasztásukat, ami az elmúlt időszakban az egyik legfontosabb eleme volt a gazdasági növekedésnek” – vélekedett a szakember.

Forrás: Világgazdaság