Országosan és megyei szinten is nőtt a munkabalesetek száma tavaly a 2015-ös évhez képest. Az elmúlt évben 703 munkabaleset történt Somogy megyében, melyből öt volt halálos kimenetelű – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatásából.

Míg 2015-ben összesen 621 munkabaleset történt a megyében, addig 2016-ban 703 balesetet regisztráltak Somogyban a feldolgozott munkabaleseti jegyzőkönyvek alapján. A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztályának összefoglaló tájékoztatójából az is kiderül, hogy a megyei munkabalesetekből hat volt súlyos, s összesen 12 csonkolásos eset történt tavaly Somogyban.

Tompulnak, kimerülnek a 12 órás munkában

– Mi is érezzük, hogy egyre több a munkabaleset – válaszolta a sonline.hu kérdésére Svajda József, a Magyar Szakszervezeti Szövetség megyei vezetője. – Számos összetevője van ennek, de általánosítani nem lehet, melyik cégre mi jellemző. Az elmúlt években megváltozott a munka törvénykönyve, mely már hathónapos munkaidő-keretet engedélyez. Ez első hallásra nem is rossz, hiszen a flexibilis foglalkoztatást segíti, vagyis amikor a cégnek szüksége van a munkásra, akkor sokat dolgozik, máskor pedig kevesebbet. A legtöbb helyen mindezt tisztességesen elszámolják, a felgyülemlő órákat korrekt módon kifizetik. Viszont sokat kell 12 órában dolgozni és ennek eredményeként eltompulnak, kimerülnek az emberek. Ilyenkor – az egyébként is veszélyes munkahelyeken – még nagyobb a balesetveszély. Ráadásul sokszor egyik pillanatról a másikra kell ezt csinálni, vagyis bejárással együtt 12 órában dolgozni. Ez idegileg is megviseli az embereket, hiába számolják el az utolsó fillérig.

Nem szeretik a munkájukat

– Sok esetben nem érzünk az emberekben motivációt, egyáltalán nem vonzódnak a saját munkájukhoz – tette hozzá Svajda József. – De előfordul olyan helyzet is, hogy abszolút nem, vagy csak alig-alig figyelnek a munkájukra a dolgozók. Ahol gyengébbek a bérek, vagy nem tetsző módon beszélnek az emberrel, ott még alacsonyabb a motiváció. A munkabalesetekhez pedig az is hozzátartozik, hogy az elmúlt évtizedekben jelentősen megnőtt a munkavédelmi eszközök és a munkavédelmi ruhák ára. Tapasztaltuk, hogy vannak cégek, melyek ugyan megadják ezeket a dolgozónak, de takarékoskodnak rajta.

Csaknem kétszer annyi férfi érintett, mint nő

Országosan mintegy 9,2 százalékkal nőtt a munkabalesetek száma tavaly az azt megelőző évihez képest – derült ki a jelentésből. A halálos esetek száma viszont néggyel csökkent, 2016-ban nyolcvan munkabaleset volt halálos kimenetelű. Összesen 23 ezer 027 munkabaleset történt az országban, mely 14 775 férfit és 8252 nőt érintett. A 35 és 44 év közöttieknél történt a legtöbb munkabaleset, a legtöbb halálos kimenetelű esetet viszont az 55 és 64 évesek között regisztrálták.

A gépipar vonzotta a legtöbb bajt

Országosan – egyedi csoportosítás szerint is – meghatározta a minisztérium főosztályának szakmai vezetése, melyik nemzetgazdasági ágakban történt a legtöbb munkabaleset. Ezt a feldolgozóipar és a gépipar vonzotta. A feldolgozóiparban 4075, míg a gépiparban 4550 munkabalesetet regisztráltak 2016-ban. A szállítás, raktározás, posta, távközlés területén 2928 baleset történt. A legtöbb szerencsétlenség az 50-250 dolgozót foglalkoztató cégeknél volt: összesen 8198.

Forrás: sonline.hu