Bár a munkáltatók nagy része rendelkezésre bocsátja a nagy szintű zajban dolgozó munkavállalói számára a szükséges védőfelszerelést, a dolgozók azt nem mindig vagy nem megfelelően használják. Ennek következményeképpen a feldolgozóiparban dolgozók nagy része szenved halláskárosodásban – hívta fel a figyelmet a Rádió Orieten Dávidné Gergál Rozália, a Zala Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi Ellenőrzési Osztályának vezetője.

Ma már több embernek van halláskárosodása, mint ahányan cukorbetegségben vagy látáskárosodásban szenvednek. Ennek csökkentése a célja a Munkavédelmi Ellenőrzési Osztálynak, amely idén azoknál a munkáltatóknál végzett ellenőrzést, ahol a munkavállalók jelentős mértékű zajnak vannak kitéve. Mint azt Dávidné Gergál Rozália elmondta, ma Magyarországon a megengedett zajszint 87 dB, de már 80 feletti zajnak való kitettség esetén is kérhet a munkavállaló védőfelszerelést a munkáltatótól. „Az ellenőrzési tapasztalatok azt mutatták, hogy bár rendelkezésre áll a fülvédő, azt a dolgozók sok esetben nem megfelelően használják” - mutatott rá az osztályvezető.

Ennek eredményekébben az említett iparban dolgozók nagy részénél találtak halláskárosodást. „Volt olyan munkáltató, akinek 30 foglalkoztatottjából már 27 szenvedett valamilyen mértékű romlást a hallásában” - emelte ki a szakértő. A probléma fő okát tehát nem a védőfelszerelések hiányában, hanem azok nem megfelelő használatában vélte felfedezni a kormányhivatal.