Kánikulában nem csak a munkavállaló alapvető feladata, hogy odafigyeljen saját testi épségére, hanem a munkáltató jogszabály alapján is köteles bizonyos szabályokat figyelembe venni, betartani és betartatni. A munkaügyi hatóság a munkavédelmi ellenőrzések során, főként ezen időszakban kiemelt figyelemmel kíséri a rendelkezések betartását, ezért érdemes a munkáltatónak felkészülnie és maradéktalanul betartani az adott szabályozást és javaslatokat – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Németh-Bojtor Imola kifejtette: kánikulában nem csak a munkavállaló alapvető feladata, hogy odafigyeljen saját testi épségére, hanem a munkáltató jogszabály alapján is köteles bizonyos szabályokat figyelembe venni, betartani és betartatni.

A tartós hőség orvosilag igazolt módon befolyásolja a szervezet teljesítőképességét, ezáltal növekedhet a munkahelyi balesetek bekövetkezésének kockázata – hangsúlyozta a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Kötelező előírások

Aki szabadtéren fizikai munkát végez, fokozottabb igénybevételnek teszi ki magát, amely miatt érdemes és adott esetben kötelező a meglévő előírások szerint eljárni.

A munkavállaló igénye szerint az adott mennyiségben, a folyadék veszteség pótlására, megfelelő hőmérsékletű, megközelítőleg 14-16 °C-os ivóvizet kell biztosítani. Ösztönözni kell a munkavállalókat a vízfogyasztásra.

A munkavállaló hőséghez való alkalmazkodását a munkáltatónak elő kell segítenie, akár huzamosabb időszakon keresztül.

Fontos betartani pihenőidőket, adott esetben azok sűrűbb elrendelésével, amelyet a munkaszervezéssel szükséges biztosítani, lehetőleg egy hűvösebb környezetben.

További munkaszervezési feladat, hogy a munkavállalókat szükséges felváltva, azon kívül 11 és 15 óra között lehetőleg hűvösebb környezetben dolgoztatni. Ha mutatkozik lehetőség, árnyékolással kell elviselhetőbbé tenni a körülményeket – mutatott rá Németh-Bojtor Imola.

Munkavédelem és biztonság

Az elengedhetetlen munkavédelmi biztonsági előírások betartása mellett, érdemes könnyű, világos színű ruházatban végezni a munkát és figyelembe kell venni a munka-, vagy védőruházat és az egyéb védőeszközök viseléséből adódó többletterhelést.

Hőségriasztás idejében a zárt munkatérben alkalmazott klímaberendezések hatékonyságát fokozottabban szükséges ellenőrizni, tisztítani és fertőtleníteni.

A munkavállalókat munkavédelmi oktatásban érdemes részesíteni, hogy bármely egészségügyi panasz esetében a munkavégzést szakítsák félbe és igényeljék a munkahelyi elsősegélynyújtást, esetleges orvosi ellátást, továbbá ha észlelik, hogy más munkavállaló fizikai állapota meggyengül, hasonló módon járjanak el.

Érdemes a munkavállalók közül felelős személyt választani, aki felügyeli a megelőző intézkedések betartását.

A munkaidőkeretben foglalkoztatott munkavállalók részére a fenti szabályok fokozottan érvényesek – emelte ki a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Figyel a munkaügyi hatóság

A munkaügyi hatóság a munkavédelmi ellenőrzések során, főként ezen időszakban kiemelt figyelemmel kíséri a rendelkezések betartását, ezért érdemes a munkáltatónak felkészülnie és maradéktalanul betartani az adott szabályozást és javaslatokat – mondta végezetül Németh-Bojtor Imola.

Forrás: Origo