Elenyészően kevés az ellenőrzés – többek között ez is oka lehet annak, hogy egyre nő a munkahelyi balesetek száma. Most ezen változtatnának: a munkavédelmi törvényben rögzítik, hogy a korábbi ötven helyett már a legalább húsz munkavállalót foglalkoztató cégeknél is kötelező lesz munkavédelmi képviselőt választani – hívja fel a figyelmet Székely Tamás, a vegyipari ágazati szakszervezet (VDSZ) elnöke.

Nagyrészt a maradék munkavédelmi ellenőr elszántságának köszönhető, hogy a rendszer egyáltalán most is működik valahogyan; mára a négyszázból alig több mint 140-en maradtak – írta meg a nol.hu. A VDSZ korábban is többször felvetette, hogy a legjobb megoldás az lenne, ha a szakszervezetek visszakapnák a munkavédelmi ellenőrzés tekintetében a korábbi jogosítványaikat. Vagyis: az érdekképviseletek a munkahelyeken indokolt esetben azonnal beavatkozhatnának, így számtalan balesetveszélyes helyzetet meg lehetne előzni.

Bár a törvénymódosítás szerint legalább a kis cégeknél is lesznek munkavédelmi képviselők, de az érdekvédő szerint félő, hogy nem választani fogják őket, hanem a munkaadó egyszerűen kijelöli a képviselőket. Ez esetben ezek az emberek aligha fognak harcosan fellépni, ha valahol nem teremtik meg a biztonságos munkavégzés feltételeit.

Forrás: Szabad Föld