Egy egész Európára kiterjedő kutatás szerint a magyarok 25%-a gondolja úgy, hogy hangos zajnak van kitéve a munkahelyén, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy a zaj következtében keletkező halláskárosodás Európában a leggyakoribb munkahelyi betegség. A zajnak ugyanakkor a halláskárosodás mellett komoly stressz keltő hatása is van. Ez a tényező pedig nem csak azokon a munkahelyeken jelentkezik, ahol a zaj meghaladja a törvény szerint előírt határértéket, ezáltal kötelezővé válik a védőeszközök használata, de a manapság népszerű egyterű irodákban az általános zajnak is lehet pszichére káros hatása – írja a Portfolio.

Mikortól káros a zajhatás?

Az irodai zaj elérheti akár a 60 decibel erősséget is, ami nem tűnik különösen hangosnak, ugyanakkor az évekig tartó, folyamatos zaj jelentős hatást gyakorolhat idegrendszerünkre. Már a 40 dB feletti morajok is kiválthatnak pszichére zavaró hatásokat, 65 dB felett azonban már a vegetatív idegrendszer működését is károsan befolyásolják.
A munkahelyi zaj stresszkeltő tényező lehet még akkor is, ha a zajszint nem olyan magas, hogy lépéseket kelljen tenni a halláskárosodás megelőzésére.

A gyakori telefoncsörgés vagy irodai berendezések, légkondicionáló folyamatos zúgása igen zavaró tud lenni, de koncentrációt igénylő feladatok esetén az is fokozhatja a stresszt, ha mások beszélgetnek, zenét hallgatnak, esznek, isznak, mindez pedig hatást gyakorol a keringési rendszer működésére, az emésztésre vagy a légzésre.

Az egyterű irodákban különösen fontos az akusztika

A Knauf Insulation szakemberei szerint manapság egyre több open-office, azaz egyterű iroda épül, amelyek esetében az akusztikai környezet javítása érdekében szintúgy alkalmazhatóak a fagyapot hangelnyelő táblák, mint más, a tömegek befogadására alkalmas, sík felületekkel határolt terek, például uszodák, tornacsarnokok, színházak, stúdiók esetén.
Olyan terekben, ahol rendszerint sokan fordulnak meg, ráadásul sok időt töltenek ott naponta az emberek, elengedhetetlen a megfelelően megtervezett és kivitelezett akusztikai védelem.

Tippek, praktikák az irodai zajcsökkentéshez

A 80 dB üzemi zajszintet meghaladó munkahelyeken védőfelszerelés használata kötelező, de akár irodákban is stressz keltő hatású lehet a gépek, telefoncsörgés állandó zaja, esetleg a hangos beszéd.

Az egyterű irodák elterjedésével különösen fontos, hogy a kollégák nyugodt munkavégzése biztosított legyen.

Ehhez nagyban hozzájárulhatunk, ha megfogadjuk az alábbi tippeket:

A manapság divatos és építészetileg praktikus egyterű irodák esetén is van megoldás. A szakember arra bíztat, hogy törjük meg a zajt térelválasztó falak, paravánok használatával. Erre is számos ízléses megoldás létezik, illetve a növényekből álló biofalak hangulatos megoldást nyújtanak.

A belső tér kialakításánál kerüljük az üres, nagy sík falfelületeket annak érdekében, hogy a hang visszaverődését meggátoljuk. Minél nagyobb és plasztikusabb a felület, annál jobban visszaveri a hangot. Ez nem csak a függőleges felületekre vonatkozik, de a vízszintesekre is.

A zajforrásokat, gépeket a munkatársaktól minél messzebb helyezzük el. Ha van megoldás arra, hogy a gépeket, illetve a zajforrást körülvegyük zajcsökkentésre alkalmas anyagokkal, éljünk vele.

Munka közben egyébként is javasolt szünetek beiktatása, ha zajos környezetben dolgozunk és van rá lehetőségünk, akkor sétáljunk egy pár percet a szabadban.

Ahol megengedett, koncentrációnk javítása érdekében használjunk fülhallgatót és hallgassunk relaxációs zenét. Ez segíti a szervezet regenerálódását, és hatékonyan megoldás a stressz tűrésre. (Arra ügyelni kell azonban, hogy a fülhallgatóban szóló zene se legyen túl hangos, mert az halláskárosodást okozhat.)

A külső zajok ellen is védekezni kell. Az ajtók, ablakok hangszigetelése, pl. többrétegű üveggel, a keretek gumiszalagos tömítésével a külső zajokat segít kiszűrni.

A magyarok egynegyede szenved munkahelyi zajártalomtól

A WHO egy korábbi, hat éven keresztül végzett felméréséből az derül ki, hogy a zajártalom miatt bekövetkező betegségek miatt több mint 500.000 egészséges évet veszítünk el Európában.

Az Európai Alapítvány az Élet- és Munkakörülmények Javításáért az Ipsos-szal az Európai Unió 28 országában, valamint 7 további európai országban 2015-ben végzett kutatása szerint a magyar munkavállalók 25%-a gondolja úgy, hogy legalább a munkaidő egynegyedében ki van téve hangos zajnak a munkahelyén.

Forrás: Portfolio