A szakszervezeteknek ma már nincs joguk a munkavédelmi előírásokat ellenőrizni Magyarországon. Munkavédelmi képviselőket kötelező választani húsz fő fölött, de sok helyen ez nem történik meg, pedig általuk nemcsak a balesetek száma, hanem a munkaadó felelőssége is csökken.

A magyar dolgozók 0,7 százaléka szenvedett el munkahelyi balesetet 2020-ban az Eurostat adatai szerint. A bejelentett és a konkrétan bekövetkezett munkahelyi balesetek száma nem mindig van szinkronban, ugyanakkor Magyarország nincs rossz helyzetben Európában – mondta érdeklődésünkre Borhidi Gábor, az Országos Munkavédelmi Bizottság munkavállalói oldalának ügyvivője.

Magyarországon a legtöbb munkahelyi baleset és haláleset is az építőiparban történik

– kezdte Borhidi Gábor. A gépipar és a mezőgazdaság következik utána, egyértelműen ez a három ágazat a legveszélyeztetettebb.

„A megelőzést tekintetében elsősorban ezekre a területekre kell koncentrálni. Nálunk is természetesen hasonlóak azok a fajta megbetegedések, amelyek esetén a fárasztó vagy fájdalmas testhelyzet volt a munkahelyi fizikai egészséget veszélyeztető legsúlyosabb kockázati tényező. Nem véletlen, hogy az Unióban a váz- és izomrendszeri megbetegedések kiemelt témája volt a legutóbbi négy évnek” – mondta az ügyvivő.

A balesetet bejelentők legmagasabb arányát Finnországban regisztrálták 19 százalékkal, ezzel szemben 2 százalék alatti arányt találtak Lettországban, Horvátországban, Romániában, Magyarországon és Litvániában. A bejelentett és a konkrétan bekövetkezett munkahelyi balesetek száma azonban nem mindig van szinkronban egymással – hívta fel a figyelmet az Országos Munkavédelmi Bizottság munkavállalói oldalának ügyvivője.

Nem magát a balesetet titkolják el, hanem azt, hogy az a munkahelyen következett be.

Magyarország a középmezőnyben van a munkahelyi balesetek számát tekintve Európában a szakértő szerint.

A magyar munkavédelmi jogszabályok megfelelőek, csak azokat be kellene tartani – mondta Borhidi Gábor.

A munkaszervezés nagyon fontos tevékenysége a munkabalesetek megelőzésének. Nem mindegy, hogy egy munkafolyamatnál előzőleg gondosan felmérik-e azt, hogy azt hány ember tudja elvégezni, milyen ismeretekkel kell rendelkezni. A munka biztonságát javítja például az, hogy a megfelelő egyéni védőfelszereléseket biztosítsuk, és nagyon fontos, hogy biztosítani az egy dolog, viselni az meg egy másik. A munkavállaló köteles a szabályokat betartani. Nagyon kevesen tudják, és ez nagy baj, hogy a munkavédelmi törvény egyértelműen előírja, hogy ha két ember munkát végez, az egyiket meg kell bízni a munka felügyeletével

– mondta.

Munkavédelmi képviselőket kötelező választani minden olyan munkáltatónál, ahol legalább 20 főt foglalkoztatnak – emelte ki Borhidi Gábor, de szerinte ez sok helyen nem történik meg. A képviselők nagyon fontos részei a megelőzésnek.

„A szakszervezetek elveszítették a munkavédelmi előírások ellenőrzésére való jogosultságukat a munkahelyeken – mutatott rá az Országos Munkavédelmi Bizottság munkavállalói oldalának ügyvivője. – Ma Magyarországon törvényi háttérrel kizárólag a munkavédelmi képviselők azok, akik megtehetik, hogy a munkahelyeken ellenőrzik a munkakörülményeket és természetesen a foglalkozás-egészségüggyel kapcsolatos szabályokat is. Ez azért is nagyon lényeges, mert a munkavédelmi képviselők csökkentik a munkáltatók felelősségét.”

Forrás: Inforadio

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!