Az elmúlt egy-másfél év elképesztő terhelést rótt az egészségügyi dolgozókra, mind fizikálisan mind mentálisan. Egy szakpszichológus véleménye szerint az egészségügyi dolgozók mentális felépülése akár ugyanannyi időt vehet igénybe, mint a terhelés alatt töltött időintervallum.

Bálint Amarilla, a Budapesti Szent Ferenc Kórház klinikai szakpszichológusa az Indexnek mondta el, hogy mivel senki sem volt felkészülve a járványra, annak intenzitása mindenkit meglepett.

A fáradtság, a kialvatlanság és az állandó készenlét már önmagában előidézhet pszichés problémákat. Meggyőződésem, hogy ez a fizikai és pszichés megterhelés lehetett számos későbbi depressziós és szorongásos panasz melegágya is. A folyamatos bizonytalanság és a kiszámíthatatlanság pedig csak olaj volt a tűzre

– fogalmazott a szakember.

A szakember kiemelte, az orvosok és az ápolók (sajnos) már hozzá vannak szokva ahhoz, hogy olykor el kell búcsúzniuk egy betegüktől, azonban a rendkívüli állapotokra való tekintettel átvezényelt reumatológusok vagy éppen a gyógytornászok egyáltalán nem szoktak hozzá ehhez a tragikus jelenséghez, így esetükben még nehezebb lehet a mentális felépülés.

Nálunk, a Szent Ferenc Kórházban békeidőben a kardiológiai rehabilitációé a főszerep, azon dolgozunk, hogy a betegek életerősen, fitten térjenek vissza a régi életükbe. A halál nálunk sem mindennapos, így az itt dolgozó nővéreket a poszt-Covid rehabilitációban nagyon megérintette, amikor azt látták, hogy egy fiatal, korábban életerős páciens az intenzív osztályról kikerülve csak árnyéka önmagának, és sok idő, míg újra ugyanaz az ember néz vissza rá a tükörből, akit önmagaként ismert

– mondta Bálint Amarilla.

Az elképesztő terhelés enyhítésére több pszichológus már a járvány elején jelezte, hogy önkéntesként segítenék a mentális problémákkal küzdő egészségügyi dolgozók felépülését, sőt, a Szent Ferenc Kórházban létrejött egy kiégés elleni csapat is, az úgynevezett burn out team. Habár egyre többen jelentkeznek önkéntesnek, hogy segítsenek, a felépülés nem megy egyik napról a másikra:

“Nem szeretnék borúlátó lenni, de reális esély van arra, hogy még csak most jön a neheze. Sokaknál csak most jönnek majd felszínre azok a nehézségek, amelyek megélésére, feldolgozására a járvány legnehezebb heteiben egész egyszerűen nem jutott elég idő és energia. Nem véletlen, hogy korábban hallottunk olyan példákról, hogy cégvezetők is akkor kaptak szívrohamot, amikor elmentek nyaralni. Eltérnek a megszokott terheléstől, és a felgyülemlett stressz hirtelen előtör, éppen akkor, amikor már meg lehetne könnyebbülni.

Forrás: liner.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!