Mostantól már nem ajánlja az otthoni munkavégzést a kormány. Ez azt jelenti, hogy több tízezren visszatérhetnek az irodákba. A Pénzcentrum felmérése szerint azonban ezt sokan nem szeretnék. A pszichológus arra hívta fel a figyelmet, hogy a home office végével újraéledhetnek olyan konfliktusok, amelyek még a koronavírus előtt keletkeztek. Az ATV Híradó riportja.

Home office: több tízezer munkavállaló számára lassan véget ér ez a korszak. Hétfőtől ugyanis a kormány már nem teszi ajánlottá többek között az IT szektorban sem.

A Telekomnál május 17-től térhetnek vissza a kollégák az irodákba. Kutasi István, vállalati kommunikációs igazgató híradónknak elárulta: végeztek egy felmérést a dolgozók között, és az eredmények azt mutatják, hogy sokan vannak, akik szeretnének még részben vagy teljesen otthonról dolgozni. „Vagy mert nem érzik még biztonságban magukat, vagy valamilyen családi okból kifolyólag” – részletezte.

A Kormány korábban azt ígérte: külön home office-törvényt alkotnak. Ez végül nem született meg, de a veszélyhelyzet alatt a kormány átmeneti intézkedésként néhány speciális szabályt hozott. A szakszervezet szerint nagy kihívás volt a cégeknek az egészséges munkakörnyezet kialakítása. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke híradónknak azt mondta: ahol lehetséges, ott a munkáltató igyekszik csökkenteni a kontatszámot.

A Pénzcentrum felméréséből az derül ki, hogy a legtöbben azt szeretnék, ha csak heti 1-2 napon kellene bentről dolgozni. Több mint 3000 válaszadó majdnem 16 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ő egyáltalán nem térne vissza az irodai munkavégzéshez.

Az óvatosság nem véletlen: a szakember híradónknak azt mondta,

az embereket a visszatérés ugyanúgy megviseli, mint az, amikor a home office-ra kellett berendezkedni.

Német Gergely, pszichológus szerint azok a vezetők, akik kevés bizalommal bírtak a munkatársak iránt és folyamatosan „a nyakára jártak”, vagy azok, akik elvesztették a hitelességüket, nehezen tudnak majd ismét jól működni emberek között.

Szakemberek szerint semmi nem lesz már olyan, mint régen: a home office velünk marad, csak egy kicsit másképpen.

Forrás: atv.hu