Úgy gondolják mindennek hátterében a munkaterületek megnövekedett, 24 órán át tartó kihasználtsága, a csökkentett takarítási idő és a fáradtság állhat.

A Thorax folyóirat egyik tanulmánya szerint a váltott műszakban dolgozók jelentősen nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba a koronavírus miatt, mint a normál munkarendben, 9-től 5 óráig dolgozó társaik – számolt be a Forbes.

A kutatásba több mint 280 ezer 40 és 69 éve közötti személyt vontak be, és összehasonlították azokat a munkavállalókat, akik soha nem dolgoztak váltott műszakban, azokkal a résztvevőkkel, akik rendszertelen vagy állandó váltott műszakban dolgoztak.

Az eredmények szerint az éjszakai és nappali váltott műszakban dolgozókat nagyobb valószínűséggel tesztelik pozitívra koronavírussal, mint azokat, akik nem műszakos beosztásban dolgoznak.

A kockázat mértéke azonban függ attól, hogy ki milyen műszakban dolgozik. Aki például rendszertelen éjszakai műszakokat vállal, háromszor nagyobb valószínűséggel kerül kórházban koronavírus-fertőzéssel. Míg a rendszertelen nappali műszak „csak” kétszeres rizikóval jár.

A kutatók ezen felül megállapították azt is, hogy állandó váltott műszakos munkát végzők 2,5-szer nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg koronavírussal, figyelembe véve az életkort, a nemet és az etnikumot is.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a magasabb kockázat ténye nem igazán függ a munka típusától, és nem változott az olyan tényezők figyelembe vétele után sem, mint az alvás időtartama, vagy a dohányzás.

A tanulmány szerzője és a Manchesteri Egyetem munkatársa, John Blaikley szerint a kutatás szoros összefüggést tár fel a váltott műszakos munkavégzés és a koronavírussal való kórházba kerülés között, még a meglévő Covid-19 kockázati tényezők ellenőrzése után is.

A kutatók szerint mindennek hátterében a munkaterületek megnövekedett, 24 órán át tartó kihasználtsága, a csökkentett takarítási idő állhat. Valamint a fáradtság, ami miatt a munkavállaló kevésbé tud odafigyelni az egészségvédelmi és biztonsági intézkedések betartására.

Forrás: atv.hu