Hiába szól egy jogerős bírósági ítélet a javára, mégsem jut a neki megítélt kártérítéshez József, aki egy Siófok környéki faluban él. Munkahelyi balesete miatt tönkrement az élete, a felelősséget azonban nem vállalja senki a vele történtekért. A végrehajtói rendszer útvesztőiben nincs sok remény arra, hogy az igazsága érvényesülhessen – írja a sonline.hu.

– Mindenes voltam, kőműves munkákat végeztem egy balatonszárszói ház építésénél 2007-ben. A betongerendákon dolgoztunk. Egy alumínium létrán álltam éppen, hátraszóltam, hogy adják fel a kesztyűmet a kollégáim, mert elfelejtettem felvinni. Hátra is fordultam, ekkor estem le. A kezemet magam elé kaptam, hogy ne sérüljön meg a fejem. A könyököm tört szilánkosra. A saját lábamon mentem be a cégem telephelyére, aztán a feleségem vitt be autóval a siófoki kórházba, ahol megműtöttek. A bal kezem majdnem elvesztettem, maradandó károsodást szenvedtem, 38 százalékos rokkant vagyok. Fizikai munkát többé nem tudok végezni, csak nyaranta helyezkedhetem el éjszakai portásként egy balatoni szállodában – panaszolta a férfi. A baleset után a főnöke mindössze 16 ezer forintot küldött neki, állította József. 2013-ban a Szegedi Munkaügyi Bíróság jogerős ítéletével hárommillió forint kártérítést ítélt meg a munkásnak. Csakhogy közben a volt munkáltatója eladta a céget, azóta pedig állítólag semmilyen tulajdon sincs a nevén, pedig József úgy tudja, hogy traktort, földet is vett. A bírósági végrehajtók elvitték a bútorait, pedig azt is a felesége nevére vásárolta. De a bútorok árából befolyó esetleges összegből azonban csak 35 százalékot kaphat meg József, mert levonják a végrehajtás költségeit... A végrehajtó magának szedi a pénzt? – kérdezte keserűen a pórul járt férfi.

A nyáron kezdődött meg a végrehajtó rendszer gyökeres átalakítása a kormány szándékai szerint. Az Igazságügyi Minisztérium rendelettel átalakította a végrehajtók elleni panaszok felügyeletét, mert az Igazságügyi Hivatal, mint a végrehajtói szervezettől elkülönült állami szerv, objektíven képes megítélni a végrehajtói működés esetleges hiányosságait, mondta parlamenti felszólalásában Trócsányi László igazságügyi miniszter.

   Az átalakítás azóta is tart. A kormány a végrehajtók számára kötelezővé tenné a jogi egyetemi végzettség megszerzését, ennek az érintetteknek 2022-ig kell eleget tenniük. A végrehajtói kinevezés a jövőben nem határozatlan, hanem meghatározott időre, 7 évre szól majd, és azok a végrehajtók, akik azon túl is szakmájukban akarnak maradni, pályázat útján kaphatják meg ismét a kinevezést. E módosítással a szaktárca ösztönözni szándékozik a végrehajtókat a szakszerű és jogszerű működésre.

   Az átalakítás leglényegesebb elemei tehát a végrehajtási szervezet állami kontrolljának erősítését jelentik. Kerestük a somogyi végrehajtókat, hogy a tapasztalataik szerint hogyan halad a folyamat. Az általunk megkérdezett végrehajtók hangsúlyozták, hogy csak a végrehajtói kar engedélyével nyilatkozhatnának, de nem éltek a lehetőséggel. Egy már korábban nyugdíjazott végrehajtót találtunk csak, aki a nevének említése nélkül megosztotta velünk a véleményét. Azt mondta, hogy az átalakításra nem lett volna szükség, számára ez csak „ szócséplés ", az eddig bevezetett intézkedések pedig szakmailag semmit sem mondanak, és a hozzá eljutott információk szerint a rendszer rosszabbul működik. Azt nem tudja, hogy politikai haszonszerzés volt-e a módosítások célja, arról viszont értesült, hogy decemberben, néhány napon belül díjcsökkenés várható.

Forrás: sonline.hu