Az NGM Munkafelügyeleti Főosztálya tájékoztatót adott ki a munkabalesetek alakulásáról. A munkabaleseti adatok a három napot meghaladó munkaképtelenséget, illetve a halált okozó munkabaleseteket tartalmazzák – írja a munkajog.hu.


Csaknem 10 százalékkal nőtt a munkabalesetek száma 2015 első 9 hónapjában a tavalyi év hasonló időszakához képest - derül ki az NGM által közzétett adatokból.

Az adatok a feldolgozott munkabaleseti jegyzőkönyvek alapján számítottak és a külföldön és közúton történt munkabaleseteket is tartalmazzák. A munkabaleseti adatokat a munkavédelmi felügyelőségeken tárgyhót követő hónap végéig dolgozzák fel, egyes egyedi ügyeket leszámítva (pl. munkáltatói kivizsgálás elhúzódása, jogkövetés hiánya, jogvita esetén). Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a munkabalesetek bekövetkezését követő hónap végéig a feldolgozottsági arány hozzávetőleg a 95%-ot éri el - olvasható az NGM tájékoztatójában.

A halálos munkabalesetek esetén azonban akár 30% különbség is lehet a munkabaleseti jegyzőkönyvek feldolgozása szerint és a munkabaleset bekövetkezésének ideje szerint kimutatott munkabaleseti adatok között. A munkabaleseti jegyzőkönyvek munkavédelmi felügyelőség részére történő megküldési idejének eltolódása a jogvitákból eredő döntések meghozatala miatt történik.

A halálos munkabalesetek száma nem változott 2015 első 9 hónapjában a tavalyi év hasonló időszakához képest.

A súlyos csonkolásos balesetek száma viszont 15 százalékkal nőtt.

Forrás: munkajog.hu