Kétszer olyan gyakran fertőződik meg koronavírussal egy szociális területen dolgozó szakember, mint a központi tesztelésen résztvevő többi szakma képviselői – olvasható a Népszavában.

 Kétszer olyan gyakran fertőződik meg koronavírussal egy szociális területen dolgozó szakember, mint a központi tesztelésen résztvevő többi szakma képviselői – ez derül ki a szűrés első fordulója után tegnap nyilvánosságra hozott adatokból. Számítani lehetett erre az eredményre a bentlakásos otthonokból menetrend szerint érkező drámai beszámolók alapján, mégis megdöbbentő, hogy mintegy mellékesen sorolta fel az adatok között a területi közigazgatásért felelős államtitkár: a szociális területen dolgozók 3,73 százalékának lett pozitív a tesztje. Az elvégzett 181 ezer vizsgálat 2,5 százaléka mutatott ki koronavírus- fertőzést, de a bölcsődékben csak 1,8 százalék az arány, a legveszélyesebbnek tartott egészségügyben is kisebb mint 2 százalék, vagyis a kormánytól a járvány kezdete óta a legkevesebb elismerést kapott szociális ágazat áll a legrosszabbul.

A KSH szerint több mint 99 ezren dolgoznak a szociális ellátás különböző pontjain, egynegyedüket, 24 452 embert teszteltek le az első körben, közülük 911-nek lett pozitív a mintája. A bentlakásos intézményekben sorra alakulnak ki járványgócok, de több mint két hete nem adott ki semmilyen tájékoztatást a kormány, vagy az operatív törzs, hogy hány fogyatékosokat vagy időseket gondozó intézményben tört ki a járvány.

Tegnap az ATV számolt be arról, hogy a nagykanizsai idősotthonban két hét alatt heten haltak meg, tucatnyian kórházban vannak, a 18 dolgozóból legalább 4 szintén fertőzött. Ahogy arról hétfőn a Népszava is beszámolt, több helyen ennél is rosszabb a helyzet. A főváros XVIII. Kerületének DK-s polgármestere pedig bejelentette, hogy százszázalékos táppénzt biztosítanak a koronavírusos önkormányzati dolgozóknak, köztük a szociális területen alkalmazottaknak.

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!