A jogsegélyszolgálatukra érkező megkeresésekből is azt látják, hogy nagyon sokan küzdenek azzal, hogyha karanténba kerülnek vagy elkapják a vírust, akkor nem kapják meg a 100 százalékos táppénzt – erről Asbóth Márton beszélt az ATV Start című műsorában. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza hozzátette: ez sokaknak okoz anyagi problémát.

A TASZ-hoz kb. 3500 koronavírussal összefüggő megkeresés érkezett, ennek 10 százaléka lehet, ami munkajoggal, táppénzzel kapcsolatos. Megjegyezte, hogy ebben nem csak pedagógusok vannak benne, de minden szektorban hasonló a probléma. „Az egészségügyben dolgozók esetében is fennáll a probléma, hogy ha munkavégzésük közben kapják el a koronavírust, akkor tartaniuk kell attól, hogy nem kapnak 100 százalékos táppénzt” – mondta Asbóth.

A jogász kifejtette, hogy a problémát az szokta okozni, hogy megbetegedés esetén a táppénz 60-70 százalékos kompenzációt jelent, ehhez képest a jogszabály kimondja azt, aki a foglalkozásával összefüggően betegedett meg, az jogosult lehet a 100 százalékos táppénzre, illetve van egy külön szabály, ami arra vonatkozik, hogy aki karanténba kerül, annak az állam a táppénz és a munkabére közötti különbözetet kipótolja. „Ez az, amire hónapok óta nem tud választ adni a kormány, hogy ezt kitől lehet kérni” – fogalmazott a jogász.

Asbóth fontosnak nevezte, hogy ha valaki karanténba kerül, arról mindenképp legyen valamilyen igazolása, hogy ezzel a táppénz jogosultságot megalapozza valamilyen dokumentum.

Forrás: ATV

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!