A járványhelyzet romlása óta hiába várják a miskolci buszsofőrök és villamosvezetők, hogy újra életbe lépjenek az első hullámban már jól bevált védelmi intézkedések.

Hétvégén mi is elmentünk a 4-es busszal Görömbölyre, a 20-as járattal Miskolctapolcára, az 1-es busszal a Majális park felé, a 34-essel a Vologdáig és az 1V villamoson is utaztunk. Tapasztalataink mindenhol azt mutatták, hogy továbbra is fel lehet szállni az első ajtón, és jegyet is vásárolhattunk a buszokon, valamint a villamoson.

Megalapozott félelem

A járművezetők félelme tehát megalapozott, hiszen a kötelező maszkviselésen kívül a tömegközlekedésben más korlátozást nem vezettek be. Természetesen az utasok is közel kerülnek egymáshoz, de ők lerövidíthetik az utazás idejét, míg a járművezetők nem, ezért tartják közös érdeknek a térbeli szeparációt.

A Miskolci Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetétől megtudtuk, hogy szerdán tárgyalnak kéréseikről a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. vezérigazgatójával.

„Reménykedünk abban, hogy járművezetőink egészségének megóvása érdekében végre lezárhatjuk az első ajtókat, és felfüggeszthetjük a járműveken a jegyértékesítést, mint Debrecenben – nyilatkozta az Északnak Berta József, a szakszervezet elnöke. – Természetesen szükség lenne a buszokon a plexifal elhelyezésére is az első ülések elé, hogy a villamosvezetőkhöz hasonlóan, akik magukra tudják zárni a fülkéjük ajtaját, a buszsofőrök is külön légtérben tartózkodhassanak. Ugyanis a buszok sofőrfülkéjén lévő plexi nem nyújt valódi védelmet, mert alul és felül is nyitott.”

Egyre több a beteg

Megtudtuk, hogy egyre több a beteg járművezető, akiket nem tesztelnek, csak tíz nap táppénzre küldenek, hiába jelentkeznek náluk a koronavírus-fertőzés tünetei. Berta József elmondta: előfordult olyan eset, hogy az egyik járművezető két hétre karanténba került, mert az egyik hozzátartozójának, akivel együtt él, pozitív lett a koronavírustesztje. Mivel őt egyáltalán nem tesztelték, a karantén leteltével ismét elkezdett dolgozni, majd pár nappal később koronavírusos tüneteket produkált. Mindez önmagában is aggasztó, de a szakszervezet elnökétől azt is megtudtuk, ha a későbbiekben is ilyen ütemben jelentkezik a dolgozóknál a betegség, akár a járatsűrítés kivitelezése is problémát okozhat. Mivel a Miskolci Városi Közlekedési Zrt. a Miskolc Holding Önkormányzati Vagyonkezelő Zrt. tagvállalata, kérdéseinkkel – amelyek többek között a tavasszal már elkészült plexifalak visszahelyezésére, valamint arra irányultak, hogy saját hatáskörben miért nem szereznek be koronavírus-gyorsteszteket – megkerestük az önkormányzat sajtóosztályát, de válaszokat nem kaptunk.

A városi közlekedésben dolgozók – buszsofőrök és villamosvezetők – a járványhelyzet romlása, a fertőzöttek számának ugrásszerű növekedésének kezdete óta várják, hogy az általuk kezdeményezett, az első hullámban már igazoltan jól működő, első ajtó kordonnal történő lezárása ismételten kialakításra kerüljön – írja közösségi oldalán az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ), amely a Városi Közlekedési Szakszervezetek Szövetségével (VKSZSZ) együtt kéréseikkel már az operatív törzset is megkeresték.

– Elkéstünk. Nem azt szeretném megvárni, míg kialakul egy gócpont, hanem ezt szeretnénk megelőzni. Mert jelen pillanatban ez az egyetlen hatékony módszer, a megelőzés

– nyilatkozta az ATV híradójának Naszályi Gábor, az EKSZ elnöke.

– Fontos cél továbbá, hogy a sofőrök ne félelemmel induljanak munkába – fűzte hozzá a szakszervezet elnöke.

Négypontos javaslat

A két szakszervezet tehát négy dologra helyezi a hangsúlyt a megelőzés érdekében. Kérik az első ajtó zárva tartását, a járműveken történő jegyvásárlás megszüntetését, egy plexifal elhelyezését az első ülések elé és ezek megvalósulása esetén azt is, hogy a járművezetőknél tekintsenek el a maszkviselési kötelezettségtől. Indoklásuk szerint ugyanis a szabályos maszkviselés már eleve okoz látótérkiesést, ráadásul a szemüveges dolgozók esetében a lencsék bepárásodnak, ezek pedig nagy kockázatot jelentenek.

 Forrás: boon.hu