Internetes kereséseink árulkodnak arról, mennyire viseli meg a mentális egészségünket a járványhelyzet – írja a HVG.

Eddig csak gyanítható volt, hogy az új koronavírus-járvány (SARS-Cov-2) miatti kijárási korlátozások és a világméretű válságállapot rányomja a bélyegét az emberek mentális egészségére is, ezt vizsgálták meg most amerikai kutatók.

A Kaliforniai Egyetem tudósai Google-keresések alapján következtetnek arra, mennyire viselte meg az embereket a járvány a kezdeti szakaszban. Úgy gondolták, a Google Trends segítségével napokra lebontva látható keresési adatok sokkal tisztább eredményt adnak, mint a lelkisegély-szolgálatok felmérései vagy orvosi beszámolók, ezenkívül olcsóbb és gyorsabb adatfeldolgozást tesz lehetővé.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hányszor kerestek az emberek szorongással és pánikrohammal kapcsolatos kifejezésre, mint például a szorongás jelei vagy a pánikroham tünetei.

A kutatók egy 58 napos időszakot vizsgáltak az amerikai keresések között 2020. március 13-tól – ezen a napont rendelt el Donald Trump amerikai elnök országos vészhelyzetet – május 4-ig, az utolsó vizsgált napig. Ezt a rövid, de intenzív időszakot hasonlították össze egy, 2004. januárjától 2020. március 12-ig gyűjtött, historikus adatok alapján prediktált alternatív időszakkal. A kutatók által használt integrált autoregresszív mozgóátlagos módszer így megmutatta, hogy ha minden a szokott mederben maradt volna, mennyien kerestek volna rá a szorongásos kulcskifejezésekre, és végül mennyien kerestek rá a pandémiás időszakban valóban.

A tudósok végül arra jutottak, hogy a vártnál 11 százalékkal többet kerestek a kulcsszavakra, ez pedig új rekordot is jelent a kifejezések keresési történetében.

Ez 375 ezer kereséssel több, mint az a 3,4 millió darab, amennyire számítottak a prediktált adatok alapján.

Az idén március második felére lett az Egyesült Államok a világfertőzés epicentruma, jelenleg is a tengerentúlon tombol a legjobban a koronavírus-járvány, több mint 6 millió fertőzöttel és 200 ezer halálos áldozattal.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!