500 ezer forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel a Vasutasok Szakszervezete (VSZ), miután kedden egy utas késsel támadt egy jegyvizsgálóra a lajosmizsei vonalon. A jegyvizsgálót több szúrás is érte, sérülései miatt kórházba szállították. A szokatlan felajánlást azért tette a szakszervezet, mert „egyszerűen tarthatatlan, ami időnként a vonatokon folyik, s ez a késeléses eset is mutatja, egyre brutálisabb támadások érik a vasutasokat” – nyilatkozta Meleg János, a VSZ elnöke. A Mérce cikke.

A szakszervezet nem először kongatja a vészharangot, jelezvén: veszélyben vannak a jegyvizsgálók, az eddigi óvintézkedések nem nyújtanak teljes védelmet számukra. Véget kell vetni ennek az egyre gyakoribb brutalitásnak addig, amíg tragédia nem történik – szögezte le határozottan a szakszervezet elnöke.

Amint arról a Vasutasok Szakszervezete többször beszámolt, egyre gyakoribb a jegyvizsgálók bántalmazása, ami legtöbbször verbális inzultus, ám újabban már a tettlegesség sem ritka.

Ahogy arról nemrég írtunk, a kötelező maszkviselés újabb konfliktusforrást jelent a vasúti dolgozók és az utasok között, mivel a jegyvizsgálókra hárul a felelősség, hogy felszólítsa az utasokat, így vállalva a velük való esetleges konfrontációt is.

Nem elég, hogy az utasok egy része fittyet hány a járvány miatti kötelező maszkviselésre – s ezzel veszélyezteti nemcsak az utasok, hanem a jegyvizsgáló egészségét is –, még az ilyen brutális esetektől is tartaniuk kell a munkájukat végző vasutasoknak

– összegzi a helyzetet a szakszervezet.

A MÁV nemrég azt közölte: a támadások megelőzése érdekében augusztus 31-től kötelező a testkamera használata a vasúti jegyvizsgálóknak a bántalmazásokban leginkább érintett budapesti elővárosi vasútvonalak kijelölt járatain. A közleményben kiemelték, a tapasztalatok szerint a jegyvizsgálók bántalmazásának megelőzésében nagyon hatékony eszköz a testkamera alkalmazása.

A nyári, meleg  időszakban romlott a maszkhordási fegyelem, ezért a vasúttársaság szúrópróbaszerű ellenőrzéseket hajt végre. Az elmúlt hetekben a Készenléti Rendőrséggel, a polgárőrséggel és a vagyonőrökkel közösen több mint 2000 vonaton tartottak ellenőrzést, és figyelmeztették a maszk nélkül utazókat. A MÁV szerint a vonattal utazók általában együttműködők, van náluk maszk, és kérésre fel is veszik.

Forrás: Mérce

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!