Hét éve nem sérültek olyan gyakran a munkavállalói jogok, mint 2020-ban, a helyzet pedig már a koronavírus okozta válság előtt is romlott – olvasható a HVG-ben.

 Hét éve nem sérültek olyan gyakran a munkavállalói jogok a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) legfrissebb jelentése szerint, mint 2020-ban – idézi az ITUC 64 oldalas kiadványát a G7.hu. A kormányok és munkaadók világszerte évek óta nem látott esetszámban korlátozták a munkavállalók kollektív tárgyaláshoz és sztrájkhoz való jogait, valamint nőtt az olyan országok száma is, ahol illegális a szakszervezet alapítása. A trend már a koronavírus-járvány okozta válság előtt megkezdődött, azóta pedig csak romlott.

Magyarországon a jelentés szerint rendszeresen megsértik a munkavállalói jogokat, és a szomszédos országok közül Szlovákiában, Horvátországban és Csehországban is ritkábbak a jogsértések. 6 kategóriába sorolták az országokat a munkavállalók jogbiztonságának szempontjából, ahol az 1-es osztályzat a legjobb. Magyarország 3-ast kapott.

Szlovákia ugyanakkor az élen végzett – ugyanabba a csoportba került, ahová a skandináv országok is. Ebbe a csoportba azok az országok tartoznak, ahol jogsértések elszórtan fordulnak csak elő. A régióból Lengyelország került még ugyanabba a csoportba, mint Magyarország; Romániában és Szerbiában viszont rosszabb a munkavállalók helyzete, ezekben az országokban szisztematikus a jogsértések szintje az ITUC kategorizálása alapján.

Az ITUC Globális jogi indexe 144 országot értékel a munkavállalói jogok érvényesülése szempontjából. Ezek 85 százalékában sértették meg a sztrájkhoz való jogot, és az országok négyötödében nem érvényesült a kollektív tárgyaláshoz való jog. A 144-ből 89 országban akadályozták a szakszervezetek alapítását – ide tartozik Magyarország is, ahol az esztergomi Suzuki-gyárban nem hajlandó elismerni a szakszervezetet a munkaadó.

A legrosszabb eredmények az észak-afrikai és a közel-keleti térségek országai érték el. A jelentés szerint a munkavállalói jogok szempontjából a világ 10 legrosszabb országa 2020-ban:

  • Banglades;
  • Brazília;
  • Kolumbia;
  • Egyiptom;
  • Honduras;
  • India;
  • Kazahsztán;
  • a Fülöp-szigetek;
  • Törökország és
Összességében Európában a legjobb munkavállalónak lenni az ITUC szerint, de szerte a világban nagy a szórás. A legjobb, 1-es kategóriába ezek az országok kerültek: Ausztria, Dánia, Finnország, Németország, Izland, Írország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, Szlovákia, Svédország és Uruguay.

Forrás: HVG

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!