Szerdán benyújtotta javaslatát a minisztérium a köznevelési törvény újabb módosítására – írja a HVG.

Benyújtotta az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Országgyűléshez a köznevelési törvény módosítására vonatkozó javaslatát – közölte a tárca. A törvénymódosítás célja a közlemény szerint a pedagógusbántalmazás megszüntetése. A jogszabály megteremtené annak a lehetőségét, hogy

szükség esetén a rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv bevonható legyen a pedagógusok védelme érdekében.

A törvénymódosítás tartalmazza a 2020 szeptemberétől az ingyenes tankönyvellátáshoz szükséges jogszabályi módosításokat is, valamint kibővíti az alapfokú művészetoktatásra ingyenesen jogosult sajátos nevelési igényű tanulók körét.

A nemzetiségi önkormányzatok kérésére a nemzetiségi oktatást szolgáló intézményrendszer egy új intézménytípussal egészül ki, a kiegészítő nemzetiségi óvodával.

Kitértek arra is, hogy a pedagógusok végzettségi követelményei nem változnak, de az erre vonatkozó rendelkezések a jövőben nem a törvényben, hanem kormányrendeletben kapnak majd helyet. A pedagógusképzés rendszeres átalakítása miatt a hatályba lépése óta eltelt 8 évben 7 alkalommal módosították már a törvényt.

A most benyújtott javaslat rendezi a köznevelés és a szakképzés szétválása kapcsán még fennmaradt egyes részletkérdéseket, így például a művészeti szakgimnáziumok működését, közölték.

A szakképzés átalakítása érdemi egyeztetés nélkül, feszített tempóban folyik, a már elfogadott szakképzési törvény miatt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint 32 ezer pedagógus került jogfosztott állapotba. A köznevelési törvény legutóbbi módosítása többek közt a rugalmas iskolakezdést szüntette meg, ami a sajátos nevelési igényű gyerekeket hozta nehéz helyzetbe.

Pedagógusbántalmazásról legutóbb a fideszes Czerván György beszélt, aki februárban azt hangoztatta, hogy a gyöngyöspatai roma diákok bántalmazzák a tanáraikat. Februárban egy a tanárát fenyegető diákról készült felvétel kavart nagy port, tavaly decemberben pedig egy diák megkéselte osztályfőnökét. Az Emmi javaslata viszont úgy tűnik, nem a hasonló esetek megelőzését, hanem a büntetést helyezi előtérbe.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!