Az ötven sebészeti szájmaszk és a három FFP1 típusú maszk nem elég a biztonságos betegellátáshoz. Védőfelszerelés nélkül az életkori korlát miatt hozzávetőleg felére csökkent alapellátó orvosok létszáma tovább apadhat – írja a 24.hu.

Elfogadhatatlannak tartjuk az Országos Tiszti főorvos Asszonynak a koronavírus járvány kezdete óta több alkalommal, így a 2020. 03. 30-án megtartott sajtótájékoztatón is ismételten elhangzott kijelentését, miszerint a háziorvosi szolgáltatók feladata a védőeszközök beszerzése

– írják háziorvosok Müller Cecíliának címzett nyílt levelükben, amiben felhívják a figyelmét arra, hogy a hatályos jogszabály szerint (18/1998.NM.rendelet 41 § (4)) a járási hivatal kötelessége gondoskodni járványos fertőzés terjedésének, megelőzésének leküzdéséhez szükséges anyagokról, eszközökről.

A 24.hu-nak is eljuttatott nyílt levelet

  • az Egészségügyi Szakmai Kollégium Háziorvostan Tagozata,

  • az Egészségügyi Szakmai Kollégium Háziorvostan Tanácsa,

  • a Magyar Orvosi Kamara, a Családorvos Kutatók Országos Szervezte,

  • a Falusi Körzeti Orvosok Országos Szövetsége,

  • a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és

  • a Háziorvosok Online Szervezete

írta alá.

A szervezetek kiemelik, Müller Cecília említést tett arról, hogy az alapellátó szolgáltatók két alkalommal már védőfelszereléshez jutottak,

mindez vitathatatlan, ugyanakkor a praxisonkénti 50 db sebészeti szájmaszk, valamint a 3 db FFP1 típusú maszk jól érezhetően elégtelen a hosszú távú védekezéshez, illetve a biztonságos betegellátás biztosításához az alapellátásban. A további sajtótájékoztatók alkalmával kérjük ennek a kérdésnek a tisztázását.

Rámutatnak továbbá arra is, hogy az országos tiszti főorvos által említett eljárásrend preferálja ugyan a személyes háziorvos-beteg találkozások minimalizálását, ugyanakkor a személyes vizsgálatot igénylő eseteket ellátásának szükségességét nem zárja ki, melyhez az előírásoknak megfelelő védelemmel kell felszerelni az alapellátó szolgáltatókat.

Felhívják Müller Cecília figyelmét, hogy „megfelelő alapellátás hiányában a betegek indokolatlanul nagy száma kerül az amúgy is többletterheléssel küzdő progresszív ellátási szintekre, feleslegesen nehezítve ezen intézmények munkáját.”

Védőfelszerelés nélkül az életkori korlát miatt hozzávetőleg felére csökkent alapellátó létszám tovább apad, ami komoly területi ellátási zavarok kialakuláshoz is vezet – írják a nyílt levélben. 

Kitérnek a fogorvosi alapellátásra is, amit – mint írják –  az érvényes szakmai irányelveknek megfelelően kell nyújtani, de a védőeszközöket az alapellátó fogorvosoknak is biztosítani kell.

A nemzetközi tapasztalatok egyértelműen bizonyítják, hogy az alapellátásban dolgozók vannak leginkább kitéve a tünetszegény, ezáltal nehezen felismerhető esetek révén a fertőzésnek, illetve a megfertőződött alapellátó orvosok a munkájuk következtében a fertőzés továbbadásában kiemelt szerepet játszanak

– zárják a Müller Cecília országos tiszti főorvosnak címzett levelüket az orvosok.

Forrás: 24.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!