A Facebookon kezdett gyűjtésbe a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége, ugyanis se védőfelszerelésből, se megfelelő (FFP2 és FFP3) arcmaszkból nincs nekik elég. A bejegyzés szerint tárgyi és pénzügyi adományt is elfogadnak, ez utóbbiból védőfelszerelést terveznek vásárolni, melyeket a szakszervezet terít majd szét az országban – írja az ATV oldala.

 Ha ezekből készlethiány miatt nem sikerül eleget vásárolnunk, akkor egyéb, a mentéshez szükséges eszközöket szerzünk be

– írták.

A poszt szerint ilyen eszköz lehet orvosi vagy műszaki felszerelés, mosógép a ruhák tisztításához, élelem, fertőtlenítő. Arról, hogy pontosan mire költenek, a mentőállomásokkal és szakszervezet megyei vezetőivel történt egyeztetés után hoznak döntést a beérkezett összeg függvényében.

Ehhez pedig nem tudunk mást kérni támogatóinktól, csak bizalmat

- írták.

A mentők szerint ugyanakkor az is nagy segítség, ha valaki maszkokat (de ez esetben csak FFP2 vagy FFP3 típusúakat), mosógépet, szárítógépet, egyéb felszereléseket adományoz nekik. A tárgyi felajánlásokat a közelben lévő mentőállomásokra célszerű vinni, de a megyei vezetőkkel is egyeztethet erről. Az ő elérhetőségeik itt találhatók.

Forrás: ATV

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Az Országos Mentőszolgálat kérésére a fenti cikket a következő helyreigazítással egészítjük ki: 

A szakszervezetek.hu online felületén 2020. március 24-én megjelentetett, mentőkről szóló cikkének („A Facebookon kérnek védőruhákat és maszkokat a mentősök, mert nincs elég”) címe és egyes állításai (“se védőfelszerelésből, se FFP2 és FFP3 arcmaszkból nincs nekik elég”) nem felelnek meg a valóságnak.

Ezekkel szemben a valóság az, hogy az Országos Mentőszolgálat számára kiemelt fontosságú a mentődolgozók egészségének védelme, az érvényes eljárásrendek szerint használatos egyéni védőeszközök, fertőtlenítő szerek országszerte rendelkezésre állnak. Az egészségügyi beszerzések folyamatosak, azoknak nincs pénzügyi akadálya. A készletgazdálkodás napi szinten irányított ütemben zajlik. 

A címben továbbá megtévesztő az, hogy a „mentők” kérik a lakosság segítségét. Ezzel szemben a valóság az, hogy a cikk tárgyát képező posztot a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége tette közzé, mely az Országos Mentőszolgálattól független szervezet, és rálátással, valamint valós információkkal az Országos Mentőszolgálat készleteire vonatkozóan nem rendelkezhet.

Tekintettel arra, hogy a cikk valótlan állításai kifejezetten alkalmasak a betegek egészségügyi ellátásba vetett bizalmának megingatására, ami egyes esetekben a túlélés, gyógyulás alapfeltétele lehet, kérjük a fenti helyreigazítás teljes terjedelmű leközlését.

 

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ