A jegyek, bérletek érvényességére maszk és kesztyű nélkül ügyelnek az ellenőrök, a szakszervezetek védőeszközöket akarnak – írja a Magyar Narancs.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy a járvány idején hogyan folyik a jegyellenőrzés a fővárosi buszokon, metrón, villamosokon, trolikon. A BKK arról számolt be, a rend változatlan, a jegyellenőrzés a járvány idején is folyamatos, a közösségi közlekedési szolgáltatás igénybevételéért ugyanúgy fizetni kell, mint a közértben. "

A BKK azt sem árulta el, hogy kevesebb ellenőrt vezényelnek-e ki a járványveszély miatt. "Az ellenőrzés hatékonyságának fenntartása érdekében nem áll módunkban részletes tájékoztatást adni az ellenőrök esetleges átcsoportosításáról" – közölték.

Az ellenőrök járvány elleni védekezését a kézfertőtlenítők szolgálják, maszkot ugyanakkor nem biztosítanak számukra. Jó hír viszont: el sem tiltják használatuktól az utasokkal szükségképpen érintkező munkatársaikat.

Az ellenőröket kézfertőtlenítővel és olyan fertőtlenítőkendővel is ellátták, amelyekkel a munkavégzéshez használt eszközeiket tudják rendszeresen fertőtleníteni. Amennyiben kollégáink szeretnének maszkot használni, nem gördítünk elé akadályt.

Információink szerint a BKK-nál az ellenőrök nem kaptak extra adag kézfertőtlenítőt, továbbra is a három havi rendszerességgel kiosztott 5 decis folyékony szappant vehetik kézhez, valamint naponta egy kézfertőtlenítő kendőt, amivel hordozható termináljukat, eszközeiket letörölhetik. Mivel egy nap egynél több utassal találkoznak, illetve több személlyel szemben is intézkednek, ezt a mennyiséget szerénynek tartják, ráadásul védőkesztyűt sem kapnak munkavégzésükhöz.

A BKK a Narancs.hu-val azt közölte, munkatársaink esetében munkakörük függvénye, milyen eszközöket tudnak biztosítani, milyen intézkedésekkel tudják biztonságosabbá tenni a munkavégzést.

A BKK jegyellenőreit képviselő Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint viszont ez nem elég: "most már nem vizsgálni kellene a BKK-nak, hogy mit tehet, hanem felelős munkáltatóként ebben a helyzetben lépnie kellene a dolgozók védelme érdekében" - állapította meg Szabó István.

Forrás: Magyar Narancs

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ