A mintegy 120 ezer hazai kiskereskedelmi egység és a jelentős tömegekkel naponta kapcsolatba kerülő, több mint 350 ezer bolti munkavállaló képviselőinek közös fellépését kezdeményezte a szaktárcánál a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány idején is a lehető leghatékonyabban tudjon működni az élelmiszer-ellátási lánc értékesítési szakasza – írja a Magyar Nemzet.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára, Cseresnyés Péter és a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, Bodó Sándor részére címezte megkeresését a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete, amelyben közreműködést kérnek a szektort felügyelő szaktárca illetékeseitől a munkaadói és a munkavállalói oldal közös fellépésében, a koronavírus elleni országos küzdelem során.

Kiemelik: a vásárlók minőségi kiszolgálásán túl a bolti dolgozók egészségvédelmét is fontos szem előtt tartani – országosan mintegy 120 ezer üzletben ugyanis több mint 350 ezer érintett kerül naponta több millió emberrel kapcsolatba.

– A kereskedelem megtette a szükséges intézkedéseket, jelenleg is mindenütt kiemelt figyelmet fordítanak a biztonságra. Ebben a szakaszban viszont már indokoltnak tartjuk az ágazati, illetve a budapesti és a nagyvárosi fórumok összehívását egy közös akcióterv kialakítására, hogy a napi fogyasztásból kihagyhatatlan kiskereskedelmi területen a járvány terjedésének kockázatát az elvárható mértékben csökkenteni tudjuk – mondta lapunknak Bubenkó Csaba elnök, aki szerint ehhez foglalkozás-egészségügyi és járványügyi szakemberek bevonása is tanácsos.

Mint mondta, konkrét javaslataik alapján egységes lépéseket tehet mindkét oldal. Így például  a dolgozók képviselői fontosnak tartják, hogy a láncok tájékoztató kiadványokat tegyenek közzé a bolti helyzetek kockázatkerülő kezeléséről. Ezen kívül szükséges lehet azonosítani a fokozott megbetegedési kockázatnak kitett, és rosszabb gyógyulási esélyekkel rendelkező dolgozók körét a szektorban, és lépéseket kell tenni akár a munkakörük módosításával, hogy a veszélyeztetettségük csökkenjen. Emellett azoknak az alkalmazottaknak, akik megelőzés, elővigyázatosság céljából arra kényszerülnek, hogy otthon maradjanak, mielőbb segíteni kell a megszokott keresetük kiesése miatti anyagi veszteségek csökkentésében – jegyezte meg a szakszervezeti vezető.

– Meghatározó lehet, ha ebben a fázisban már nem csak a fokozottabb fertőtlenítést, hanem a védekezést segítő munkavédelmi eszközök használatát is kötelezően előírnák az árucikkekkel, fogyasztókkal érintkezők számára, így jobban korlátozható a fertőzés terjedése a bevásárlóhelyeken – mondta az érdekképviselő. A vírus egészségromboló hatásainak jobban kitett idősebbek vagy a krónikus betegséggel küzdők esetén pedig javasolják, hogy a cégek vegyék fontolóra a könnyítéseket, például a kedvezményes házhoz szállítást, elsőbbségi fuvar lehetőségével.

Forrás: Magyar Nemzet

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!