Elég erős visszajelzést ad a közlekedési kultúránkról a magyar közút dolgozóinak közreműködésével készített friss felmérés – írja  HVG.

 Saját munkatársai körében végzett felmérést a Magyar Közút Nonprofit Zrt., hogy kiderüljön, milyen inzultusok érik őket leggyakrabban az autósok részéről egy-egy munkanapjukon.

A közútkezelő 94 mérnökségének munkatársai között készített reprezentatív belső felmérése alapján ki lehet jelenteni, hogy nincs könnyű dolga a társaságnál dolgozó munkatársaknak.

Az 1480 szakember által kitöltött felmérés adatai alapján kiderült többek között, hogy

  • a dolgozók 80 százaléka véli úgy, hogy a munkaterületek mellett elhaladó 10 autós közül maximum 2 sofőr tartja be az ideiglenes sebességkorlátozást,
  • a közutas szakemberek 88 százalékát, vagyis a felmérésben részt vevő több mint 1300 munkást sértegették már szóban,
  • több mint 20 százalékát dobálták már meg autókból, többek között paradicsommal, sörös dobozzal és műanyag flakonnal is,
  • minden harmadik közutast ledudáltak már munkavégzés közben.
Érdemes azt a tényt külön is kiemelni, hogy 2000 óta 17 közutas szakember vesztette életét figyelmetlen autósok miatt munkaterületen, az autópályákon pedig szinte hetente éri baleset az ott dolgozókat.

A közutas dolgozók kézi ereje helyett egyébként egyre inkább a jellemző, hogy a tereléses kiépítéseket munkagépekkel végzik, amelyeknél energiaelnyelő berendezés fedezetében lehetnek a dolgozók. Igaz, azt is hozzáteszi a közútkezelő, hogy ezekből évente több tucatot törnek össze autósok.

A társaság tavaly indította el a „Biztonságunk az Ön kezében van!” kampányát, melyben a munkaterületeken dolgozó szakemberek védelmére hívják fel a figyelmet, amelynek kapcsán egy videót is készítettek.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!