A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nyílt levélben fordul Emberi Erőforrások Minisztériumához a pedagógusok biztonságával kapcsolatban – írja az eduline.hu.

A hetekben az egész netet bejárta egy felvétel, amin az látszik, hogy a tanár és egyik diákja konfliktusába még két tanuló beszáll, majd meglökik a férfit, aki a falnak esik. Hiába próbálja rendre utasítani a gyerekeket, a vitának csak a kicsengetés vet véget. Az esetről megkérdeztük a a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) vezető jogtanácsosát.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) most nyílt levélben fordul Emberi Erőforrások Minisztériumához (EMMI) a pedagógusok biztonságával kapcsolatban. Ahogy írják:

egyre gyakrabban kerülnek olyan szituációba kollégáink, amelynek kezeléséhez, sem ők, sem az oktatás jelenlegi rendszere nem rendelkezik kellő eszköztárral, s amelyek több esetben átlépik a pedagógiai megoldások kereteit.

Szerintük ilyen alkalmakkor a munkavállaló tehetetlenségénél, veszélyeztetettségénél csak a megalázottsága nagyobb, ezért pedig van olyan térség, ahová szokásosnál is nehezebb munkaerőt találni.

A PDSZ úgy látja, hogy a fenti probléma gyökerei nem csupán a közoktatás körében keresendők, mint ahogy a megoldások sem, éppen ezért kérjük, Önt mint az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjét, hogy kihasználva hivatala összetettségét, a tárca tűzze napirendre a közfeladatot ellátó személyek biztonságának kérdését.

Ezen felül kérik, hogy a köznevelési államtitkárság külön foglalkozzon a pedagógusokat érő agresszió speciális körülményeivel, és készítsen cselekvési tervet, melynek elsődleges célja olyan feltételrendszer megteremtése legyen, amely alkalmas a konfliktusok kialakulásának megelőzésére.

A PDSZ azt is fontosnak tartja, hogy ebbe vonják be az érintett érdekvédelmi és szakmai szervezeteket.

Forrás: eduline.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ