Alig néhány napja (idén már nem először), a múlt héten majdnem egymásnak ütközött két vonat, ezúttal Hort közelében, mert a váltó nem megfelelő irányban állt – írja a Mérce.

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP politikusa írásbeli kérdéssel fordult Palkovics László innovációs és technológiai miniszterhez az ügyben.

Többek közt szeretné megtudni, hogy

  1. az ominózus esetben hányan tartózkodtak a két vonaton, „hányan voltak veszélyben”,
  2. és indított-e a minisztérium belső vizsgálatot az ügy kapcsán.

Bangóné jelezte azt is, hogy 2015 óta folyamatosan növekszik a vasúti társaságoknál a hiányzó munkaerő létszáma. Emlékeztetett arra is, hogy a Vasutasok Szakszervezete már 2017-ben jelezte: 2019-ig a már akkor meglévő munkaerőhiány mellett további 4 ezer MÁV-alkalmazott számára válik esedékessé a nyugdíjazás.

„Bármikor bekövetkezhet a tragédia” – fogalmazott a politikus.

Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke jelezte azt is, hogy a létszámhiányból fakadóan a MÁV-dolgozók túl vannak terhelve, emellett a bérhelyzetük is sürgősen rendezésre szorul.

Utalva arra a kérdésre, vajon indult-e belső vizsgálat az ügyben, Komjáthi jelezte:

Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy kitaláljuk, mi lesz ennek a vizsgálatnak az eredménye: nagy valószínűséggel a dolgozó fogja elvinni a balhét, és nem fogják megállapítani a MÁV vezetőinek felelősségét, amiért nem biztosítják a megfelelő munkakörülményeket

– fogalmazott.

Komjáthi jelezte azt is: a munkaadók elvárják a dolgozóktól, hogy biztonságosan és magas színvonalon végezzék a munkájukat, miközben „az egyszeri jegykezelő próbálja állni a sarat, akkora havi fizetésért, ami a MÁV vezérigazgatójának egynapi bére.”

A MÁV jelenleg is több mint 400 állást hirdet.

Az MSZP alelnöke megjegyezte: mindeközben a magyar kormány a rabszolgatörvénnyel, a bérek alacsonyan tartásával a magyar dolgozókat kiszolgáltatott helyzetbe taszítja.

Mint fogalmazott: „A Magyar Szocialista Párt kiáll a dolgozók érdekeiért, ezért felszólítjuk a felelős vezetőket, hogy dolgozzanak meg a pénzükért, álljanak ki, és vállalják a felelősséget a létszámhiány, az elmenekülő a dolgozók, és alacsony bérek miatt.”

Forrás: Mérce

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!