Az év végéig tervezik a kormány elé terjeszteni az új munkavédelmi politikáról szóló javaslatot – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium a Magyar Idők megkeresésére.

Az év végéig tervezik a kormány elé terjeszteni az új munkavédelmi politikáról szóló javaslatot – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium a Magyar Idők megkeresésére. Bár a 2011-es alaptörvényben külön szerepel, hogy minden munkavállalónak joga van az egészségét, biztonságát és méltóságát tiszteletben tartó munkafeltételekhez, tavaly – hosszú évek csökkenő tendenciáját megtörve – ismét nőtt mind a bejelentett munkabalesetek, mind a halálos munkabalesetek száma. Előbbi 17 222-ről 19 661-re, utóbbi esetében pedig 2013-hoz képest 13-mal több, összesen 69 munkavállaló vesztette életét munkavégzés közben. Többek között ezért lenne szükség új hosszú távú munkavédelmi programra – a másik ok az uniós kötelezettségünk.

A szaktárca tájékoztatása szerint az Európai Unió 2014-ben közzétett, munkahelyi biztonsággal és egészségvédelemmel kapcsolatos 2014 és 2020 közötti stratégiája kapcsán már áprilisban megkezdődött a 2020-ig tartó időszakra a munkavédelem nemzeti politikájának előkészítése. Az előző program óta eltelt időszak munkavédelemmel kapcsolatos adatai figyelembevételével a tárca által készített összegző jelentést elfogadta a szakszervezeteket és a munkáltatói oldalt is képviselő munkavédelmi bizottság; ez a kormány jóváhagyására vár. A szociális partnerek jelenleg is tárgyalnak az új nemzeti program tervezetéről, amelyhez egyébként az NGM felhasználta az EU tagállamainak munkavédelmi stratégiáiról készített elemzést is.

Utoljára 2001-es országgyűlési határozat rendelkezett ötéves időtávra a munkavédelem országos programjáról és jelölt ki stratégiai alapelveket és jogalkotási irányokat, ám ezek egy része végül nem valósult meg. A program 2007-es kifutása után, 2009-ben és 2011-ben ugyan készült előterjesztés a kormány részére, de azóta sem született határozat a nemzeti munkavédelmi politika végrehajtását elősegítő kormányzati programról. Ugyanakkor a munkavédelmi törvény, illetve egyéb, ezzel kapcsolatos jogszabályok többször változtak az utóbbi időben,

Ilyen folyamatban lévő jogszabály-módosítás például a munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről szóló rendelet átdolgozása – közölte az NGM. Emellett a munka törvénykönyvét módosítani tervezett salátatörvény is tartalmaz a munkavállalók védelmét szolgáló módosításokat.

Forrás: Magyar Idők