A világ legsikeresebb cégei és az Egyesült Államok hadiipara is felismerte, hogy a sikeres működéshez elengedhetetlen az alkalmazottaik mentális és fizikai karbantartása – írja a Világgazdaság.

Óránkénti rövid testmozgás, több kisebb étkezés és hét–kilenc óra alvás – ezek a Johnson & Johnson Human Performance Institute (HPI) ajánlásai, amelyekkel növelni lehet az energetikusabb és produktívabb munkavégzést. Bobby Sheikh, a HPI ázsiai csendes-óceáni térség vezetője szerint ez egy holisztikus program része, amely az elmúlt harminc évben tudományos bizonyítást kapott a Fortune 500, a világ legnagyobb forgalmú vállalatainak vezérigazgatói és számos sportcsillag visszajelzése alapján.

A rendszeres mozgás nagyobb energiához vezet

Sheikh a CNBS gazdasági hírcsatornának elmondta:

a munkavállalók beszámolói szerint nagyobb céltudatosságot és több energiát éreznek magukban, ha rendszeresen mozoghatnak a munkahelyükön is.

A munkavégzésbe beiktatott két és fél napos vállalati fitnesztanfolyam javíthatja az alkalmazottak közérzetét, azonban a HPI ajánlásai nem keverendők össze egy hagyományos wellnessprogrammal.

A HPI ajánlásai az egyén érzelmi, mentális, fizikai és szellemi dimenzióira összpontosítanak. Ezt a megközelítést a HPI alapítói, Jim Loehr és Jack Groppel fejlesztették ki még 1991-ben, amikor is a US Open teniszbajnokság legjobb sportolóinak a teljesítményét vizsgálták meg.

Az akkori kutatás kimutatta, hogy a legjobban teljesítő játékosok nemcsak a fizikai erejükkel, hanem az érzelmi és szellemi állapotukkal, valamint a céltudatosabb játékukkal is kitűntek

– mondta Sheikh.

A programban a résztvevők először egy űrlapon jellemzik saját teljesítményüket a korábban felsorolt négy területen. Ezután részt vesznek egy sor gyakorlaton, hogy szembesüljenek a saját korlátaikkal, majd a program alkotói személyre szabva olyan módszereket dolgoznak ki, amelyek javíthatják a képességeiket. A kurzus a következő évtizedekben olyan sikeresnek bizonyult, hogy számos szakember, a többi között a hadsereg és az FBI túszszabadító alakulatai, továbbá sebészek és üzleti vezetők is alkalmazták már a programot.

Nem fog eltűnni a probléma

A HPI számos vállalati kurzust tart az Egyesült Államokban, Szingapúrban és Kínában is. „Tudjuk, hogy a stressz és a kiégés problémája nem fog eltűnni, nagyban befolyásolja a jelenlegi és a jövő munkavállalóit” – tette hozzá Sheikh.

A zászlóshajóként számon tartott két és fél napos teljesítmény-tanfolyam nem egy olcsó program: mintegy 5200 dollárt kérnek el érte.

Forrás: Világgazdaság

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!