Ki gondolná, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal, több megyei rendőrfőkapitányság, kórház és börtön is családbarát munkahely. Köztük van az az MNB is, amely korábban nem segített, hogy a kormány a nem túl családbarát cafeteria-kivezetését visszavonja. Most családbarát pályázatokra kaptak pénzt – írja a HVG.

Bejelentette Novák Katalin Emmi-államtitkár a családbarát munkahelyeket értékelő pályázat 52 díjazottját.

Az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Nemzeti Bank és az Alkotmányvédelmi Hivatal mellett a Bridgestone Tatabánya Termelő Korlátolt Felelősségű Társaság, a Fastron Hungaria Kft., a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt., a BKÜ Budapesti Közlekedési Ügyfélkapcsolatok Zártkörűen Működő Részvénytársaság, valamint az IBM Hungary ISSC Kft is a díjazottak között van. A költségvetési szervek kategóriájában pedig mások mellett a váci, a szolnoki, a szentendrei és a nyíregyházi önkormányzat, a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal, több megyei rendőr-főkapitányság, bíróságok, kórházak, egyetemek, továbbá büntetés-végrehajtási intézetek vehettek át díjat.

Az államtitkár a családbarát programokat értékelve arra hívta fel a figyelmet, hogy akkor lesznek igazán értékesek, ha „emberi minőség”, családbarát mentalitás, megfelelő munkahelyi légkör is társul hozzájuk. Az idén 77 millió forintos keretösszeggel meghirdetett pályázat nyerteseinek nagy többsége támogatást is kap családbarát programjaik megvalósításához, legfeljebb 5 millió forintot. Az Emmi bevezeti a „családbarát hely” tanúsító védjegyet. A védjegy birtokosainak vállalniuk kell, hogy teljes tevékenységükben érvényesülnek a családbarát elvek, és ezek meglétét folyamatosan ellenőrzik. Fontos, hogy a cégek felismerjék, ma már versenyképességi tényező, ha egy munkahely családbarát, az ő érdekük is az, hogy segítsék munkavállalóikat családi életük kiteljesedésében, mivel ez hatással van a munkájukra is.

2018 őszén épp a díjazott MNB előtt tüntetett több szakszervezet is a cafeteria kivezetéséért. Petíciójukat a családbarát munkahely jegybank nem vette át.

A szakszervezetek a cafeteria-elemek kedvezményes adózásának visszaállítását követelték a családok támogatása, a mobilitás ösztönzése és a munkaerőhiány kezelése érdekében - nem sok sikerrel.

A szervezők a jegybankelnök Matolcsy Györgytől kérték, segítsen megmenteni a családok számára is előnyös cafeteriát, aminek kivezetése csökkentheti a munkajövedelmeket az MNB elemzése szerint is, de nem jár érdemi költségvetési bevételnövekedéssel, ez nem történt meg.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!