Két évvel ezelőtt közel százmillió forintot különített el a Semmelweis Egyetem egyik kórháza a műtők klímájának rendbetételére, érdemi fejlesztés azonban azóta sem történt, mivel a közbeszerzést nem sikerült lebonyolítani – tudta meg a Magyar Hang. Havi szinten több mint kétezer beteg van kitéve nagyobb fertőzésveszélynek amiatt, mert nincs levegőcsere és hűtés a műtőkben, a Nemzeti Népegészségügyi Központ azonban inkább félrenéz.

Még dolgozunk a válaszokon – mindössze ennyi reakcióra telik a Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK, korábbi nevén Állami Népegészségügyi és Tisztifőorvosi Szolgálat, ÁNTSZ) egy héttel az után, hogy elküldtük kérdéseinket

a nagyon komoly közegészségügyi, járványügyi és munkaerőbiztonsági aggályokat felvető kórházi klímabotránnyal kapcsolatban.

A Magyar Hang még múlt szerdán számolt be arról, hogy a Semmelweis Egyetem (SE) több klinikájának – így az I-es és II-es Nőgyógyászati Klinika, az Urológiai Klinika, az I-es Sebészeti Klinika, illetve a Kútvölgyi-tömb – műtőjében évek óta nem működik a tiszta levegőt és megfelelő hőmérsékletet biztosítani hivatott klímaberendezés.

A központi rendszert mobil klímákkal helyettesítik, amelyek amellett, hogy nem hatékonyak – a műtőkben egy melegebb nyári napon közel 40 fokos meleg van –, még a fertőzésveszélyt is növelik, hiszen csak a már elhasznált, baktériumokban, széndioxidban és altatógázokban gazdag levegőt forgatják, a levegő cseréjére nem alkalmasak.

A műtéti sebfertőzések megelőzésére az NNK által kiadott módszertani iránymutatást számos ponton megsérti az egyetem. A probléma ráadásul nem új keletű, van, ahol tíz éve ez a helyzet. És nem is egyedi, hiszen ahogy az Index.hu beszámolt róla, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban és a Szent Imre Kórházban is hasonló problémával kénytelenek szembenézni.

Az NNK-nak a következő kérdéseket juttattuk el még július 2-án:

  • Kapott-e bejelentést az NNK (ÁNTSZ) a Semmelweis Egyetem által fenntartott intézmények műtőiben tapasztalható viszonyokról?
  • Mikor vizsgálta legutóbb az NNK (ÁNTSZ) azt, hogy az intézmények – nemcsak az SE, hanem bármely más intézmény – műtői megfelelnek-e a fertőzések elkerülésével kapcsolatos kívánalmaknak?
  • Tervezi-e az NNK, hogy vizsgálatot indít a közeljövőben a műtők légellátását, hűtését illetően?

Az immáron sokadik telefonos érdeklődésünkre a cikk nyitómondatán kívül azt ajánlotta a szervezet szóvivője, Niczky Emőke, hogy honlapjukon keressük meg a műtők sterilitásával kapcsolatos (fentebb említett) iránymutatást. Jeleztük, hogy épp ezen iránymutatás szolgált korábbi cikkeink alapjául és ennek megfelelően talán sürgős feladata lenne a hatóságnak – lévén a dokumentum szerint óránként húszszor kell levegőt cserélni, 25 foknál nem lehet melegebb és a mobilklímák használata tilos –, azt felelte: az NNK nem tapasztalta, hogy a nyári melegben több lenne a műtétekkel összefüggésbe hozható fertőzés.

Magyarán nincs itt semmi látnivaló. (Magyarországon a fertőzéssel kapcsolatos adatokat az Ítélőtábla tavalyi és a Kúria idei döntése ellenére sem hozta nyilvánosságra az állam, így ez a kijelentés ellenőrizhetetlen. Az EMMI korábban sok egyéb mellett arra hivatkozott, hogy a társadalom nem elég érett az adatok megismerésére.)

Niczky Emőkétől azt is megtudtuk, hogy

kitört a nyár, sokan szabadságra mentek, így nincs kapacitásuk arra, hogy reagáljanak. Megkérdeztük, a hatóság, illetve a kormányzat mely szintjén akadt el megkeresésünk, ám erre a szóvivő nem tudott válaszolni.

Más kormányközeli forrásból megtudtuk ugyanakkor, hogy egyáltalán nem érdemes válaszra (a közpénzből fenntartott NNK sajtóosztályának pedig munkára) számítani, mivel a legmagasabb, vagyis miniszteri szinten rendelték el a hírzárlatot lapunk felé. Informátorunk szerint csakúgy, mint más tárcának, az egészségügyért és így az NNK-ért felelős Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) is a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda mondja meg, mit lehet kommunikálni és mit nem.

Azt, hogy a klímabotrány nagyon kínos lehet a kormány számára, jól mutatja az is, hogy a propagandamédia agyonhallgatja. De ciki az egyetem vezetésének is: Merkely Béla rektor titkárságán keresztül üzente lapunknak, hogy nem hajlandó nyilatkozni, keressük inkább az SE gazdálkodásáért felelős kancellárt (aki amúgy az ellenlábasa – a szerk.). Szász Károly az egyetem sajtóosztályán keresztül üzent, szintén nem kíván élni a lehetőséggel.

Információink szerint a Semmelweis Egyetemen összesen legalább tíz, míg a Jahn Ferenc kórházban az Index szerint három, a Szent Imrében pedig legalább két műtő levegőellátásával és hűtésével vannak, illetve voltak gondok. Napi 6-8 operáció esetén – a hétvégi sürgős eseteket nem számolva – havonta legalább 2200 páciens van kitéve az elfogadhatónál nagyobb fertőzésveszélynek a fővárosban, évek óta.

Úgy tudjuk, 2017-ben az egyik egyetemi klinika dolgozói és vezetése között egyszer már pattanásig feszült a helyzet a műtőkben tapasztalható állapotok miatt. Ha a műtőket akkor nem is, a kedélyeket sikerült lehűteni azzal, hogy a kancellária jóváhagyott egy nagyobb, százmillió forint körüli összeget a szükséges javításokra, fejlesztésekre. A közbeszerzést is kiírták, ám az eljárás nem hozott eredményt. Karbantartás az ott dolgozók állítása szerint azóta sem volt.

Az egyetem egyébként múlt héten közölte, folyamatban van a Nőgyógyászati Klinika két telephelyén klímarendszerek cseréjére kiírt közbeszerzési eljárás. Az ugyanakkor azóta sem derült ki, hogy az eljárás mikor indult és milyen összegű.

Forrás: Magyar Hang