Nemrég megírtuk, hogy a Semmelweis Egyetem klinikáinak több műtőjében sem működik a klíma, ami steril levegőt juttatna a terembe. Az egyetemhez tartozó Kútvölgyi Klinikai Tömb egyik műtőjében a hőség miatt lett rosszul az egyik alkalmazott, de máshol is voltak problémák. Az orvosok és a műtéti személyzet sokszor negyven fokban kénytelen operálni. Sok helyen mobilklímákkal próbálják helyettesíteni a rendes klímát, de ezek nem csak fertőzésveszélyesek, de nem képesek a megfelelő hőmérsékletet és levegőcserét sem tartani – olvasható a 24.hu cikkében.

A történetet először a Magyar Hang írta meg, erre reagált a Semmelweis Egyetem, amikor azt mondták, hogy valótlan a történet, szerintük csak a rendszer nem bírja a kiemelt terhelést, „a nyári hőmérsékleti csúcsok esetén a rendszerek kapacitásai nem elegendőek”. Az egyetem vezetése szerint ők nem értesültek rosszullétről.

A dolgozók közül névtelen levelet írtak a lapnak, amiben cáfolják a cáfolatot.

A Semmelweis Egyetem dolgozóiként megdöbbenve olvastuk tegnap az SE önellentmondásokkal és szándékolt ferdítésekkel teli reakcióját a műtők klimatizáltsága ügyében. Megdöbbentünk azon, hogy megpróbálnak elbagatellizálni egy óriási, évek óta fennálló problémát, ami a betegek és a dolgozók testi épségét egyaránt veszélyezteti.

Szívesen reagálnánk rá nevünket felvállalva, ha nem félnénk a megtorlástól. Addig viszont marad az anonim levél, hogy az igazság ne ferdüljön tovább.

„Valótlan az az újságírói értesülés, miszerint a Semmelweis Egyetem mintegy 40 klinikája közül több esetében is súlyos gondok vannak a műtők hűtésével.”

Dehogy valótlan. Akárki is volt olyan bátor, hogy jelezte a problémát Önöknek, hálásak vagyunk neki ezúton is!

„Az egyetem klíma berendezéseinek karbantartása folyamatos.”

A folyamatos karbantartást csak az SE érintett dolgozói és műtétre kerülő betegei nem észlelik, ahogy körbe kérdeztünk magunk körül és a többi felsorolt klinikán. A probléma sehol sem idén keletkezett, hanem bizonyos helyeken 3-4, máshol inkább 8-10 éve. Karbantartásról csak ígéretként lehet hallani, de enyhülést a műtő hőmérsékletében csak az ősz vagy egy markáns hidegfront hoz.

„Az átmeneti időszakban a beavatkozások megfelelő ütemezésével biztosítják a műtétek zavartalanságát.“

Bárkit kérdeztünk a tegnapi nap során, beleértve azokat, akik a műtői programokat írják, senki nem hallott ilyenről. Tudtunkkal még egyetlen műtét sem halasztódott a nagy melegre való tekintettel: nemcsak a mi épületünkben, de a többiben sem.

A Kútvölgyi Klinikai Tömbben lévő egyetemi klinikák folyadékhűtőjét az intézmény korábban már megjavíttatta.

A Kútvölgyi Klinikai Tömb legalább 10 éve küzd klímaproblémákkal, amikor még János kórházi átvételről, épületelhagyásról szó sem volt, és a globális felmelegedést sem tudtuk bűnbakként megnevezni.

Az intézmény betartja a legszigorúbb munkahelyi előírásokat.

Ez a mondat az SE válaszának a legnagyobb ferdítése. A 28-35 fok közötti műtői hőmérséklet, az izzadó kollégák, a folyamatos rosszullétek, a néhány helyen alkalmazott ócska és semmiféle munkahelyi előírásnak nem megfelelő mobilklímák nemcsak a betegek gyógyulását, a műtétek sikerességét veszélyeztetik, hanem a kollégák testi épségét is.

Reméljük, hogy ha már az SE nem vette komolyan a problémát, amin 8-10 éve átlép, legalább a közvélemény, a betegek és a politika komolyan veszi majd.

A levelet azért írták név nélkül, mert félnek a kirúgásoktól.

Forrás: 24.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!