Azért dolgozni, hogy elhízzon az ember? A CareerBuilder által készített új felmérés szerint vannak olyan munkák, amelyek más állások betöltéséhez képest, jobban gyarapítják a testsúlyunkat, elsősorban a magas stressz és a mozgáshiány miatt. Bár a kutatás az Egyesült Államokban készült, hazánkban is szolgálhat tanulságokkal. Már csak az a kérdés, hogy az ön munkaköre szerepel-e a listán?

 Utazási ügynök

Az utazási irodáknál dolgozóknak kemény munkájuk van, állandó utazással és változtatással, ami viszont gyakran azt jelenti, hogy nem képesek előre megtervezni az étkezést és az edzést.

Ügyvéd, ügyész és bíró

A jogászok végzettségéhez köthető foglalkozások valószínűleg az erős stresszessége miatt került fel a listára, ami bizonyítottan elhízáshoz vezet. El tudjuk képzelni annak a stressznek a szintjét, amit az ügyvédek és egyáltalán, a jogászok kaphatnak? Nem is beszélve a hosszú munkaórák káros hatásairól. A törvényesség fenntartása nem könnyű feladat.

Szociális munkás

Ez a munka is sok stresszt és folyamatosan változó ütemtervet tartalmaz. Ez a két tényező vezetheti el a szociális munkásokat a gyorsétteremekhez, hogy aztán a stresszes helyzetekkel való megbirkózásnak ezeken a helyeken fogjanak neki.

Tanár

Talán úgy tűnhet, a tanárok megtalálták a legjobb elfoglaltságot a világon: egész nap gyerekekkel vannak, hétvégén nem dolgoznak és vakációt is kapnak. A valóságban azonban a tanítás sok üléssel jár, és az osztályozás, a dolgozatok kijavítása is stresszt okozhat. Az étkezésben erre rásegítenek a kávéfélék, az iskolai étel- vagy italautomaták, és még ott vannak a gyerekek születésnapi meghívásai is. Ezek nem az egészség irányába hatnak.

Művész, tervező, építész

Ez sok festéssel, rajzolással, tervezési munkával jár, és persze sok üléssel. Noha a kreativitás előnyös, de a művészi munkákban résztvevő emberek gyakran szenvednek egy kevés mozgással járó tevékenység következményeitől.

Adminisztrátor

Ez az egyik legstresszesebb munka, ráadásul gyakran egészségtelen vagy ergonómiailag nem körültekintően kialakított környezetben zajlik. Az emberek szerteágazó igényeit kezelik, emellett egész nap telefonokra válaszolnak. Mindannyian tudjuk, hogy ez nem egy könnyű feladat.

Orvos

Bár úgy tűnik, hogy az orvosoknak az egészségesebb embereknek kellene lenniük, ez sajnos nem mindig áll fenn, mivel az orvosok munkája hosszú órákat és nagyfokú stresszt igényel. Így kevés idő áll számukra rendelkezésre az egészséges táplálkozásra és a testmozgásra.

Őrző-védő szolgálatok munkatársai

A stressz és a kiszámíthatatlan ütemezés sokrétű hatása miatt az emberek ebben a munkakörben gyakran egészségtelen étrendet követnek és nagyobb a kockázata a szorongásnak és a pszichés feszültség által okozott egészségügyi problémáknak.

Marketinges/közönségszolgálati szakember

Az ezen a területen élő emberek gyakran hosszú ideig ülnek, nagyfokú stressz alá kerülnek. Ugyanakkor részt vesznek az ügyfelekkel közös ebédeken és rendezvényeken, ahol nagyok a kulináris kísértések.

Informatikus

A számítógép előtt ülni jelent valami jót? Az informatikai munkatársak tagjai nagyobb valószínűséggel nyomják jobban a mérleget a hiányzó mozgás miatt, mivel a számítógép képernyője előtt rengeteg időt töltenek.

Ha már a legegészségtelenebb állások listáját összeállította a Dietsinreview.com, akkor íme néhány egészséges munkakör illetve foglalkozás: csontkovács, virágüzleti eladó, táplálkozási szakember, személyi edző, futóedző, jóga oktató.Ezeket a munkahelyeket aszerint rangsorolták, hogy kapcsolatban álltak-e a mozgással és a kiegyensúlyozott, egészséges munkahelyi környezetettel.

Természetesen bárkit, bármilyen munkában érhet egészségtelen hatás, ha hagyja.Komoly elhatározást igényel és rendszeres önellenőrzéssel járhat az a feladat, hogy a munkában egészségesek maradjunk.Némely munkakörökben ez ráadásul még az átlagosnál is nagyobb kihívást jelent.

Forrás: Origo

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!