A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 32 000 kilométeres közúthálózatán 93 mérnökségen keresztül négyezer ember dolgozik, akik nap mint nap ki vannak téve balesetveszélyes helyzeteknek. A 2000-es évek eleje óta 17 mérnökségi szakember hunyt el a munkaterületeken figyelmetlen vagy szabálytalan közlekedők miatt – hangzott el csütörtökön a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője a műsorban elmondta, a cég közlekedésbiztonsági kampánynyitó sajtóeseménye,  május 30. óta is folyamatosan, minden héten történnek balesetek, amelyekben az utakon dolgozó emberek sérülnek meg.

Volt arra precedens, hogy a brigádszállító autónak ment neki a leállósávon egy gépkocsi, illetve arra is, hogy az ütközési energiaelnyelő rendszereket (terelőket) gázoltak el.

A legtöbb probléma ott adódik, ahol a munkaterületek kezdődnek, ugyanis gyakran az autósok nem veszik észre, hogy a gyorsforgalmi út pályája két sávról egy sávra szűkül, vagy ha észre is veszik, későn kezdik meg a besorolási manővert, amellyel a már rendezett sorokba behúzódva balesetet okoznak.

Ennek kiküszöbölésére, az elmúlt másfél évben megváltoztatták a terelések kezdetét. Sokkal korábbra tették a jelzést, mint ahol a tényleges munkavégzés van, így ha történik is baleset, sokkal kisebb az esély arra, hogy az utakon dolgozókat az érinti – folytatta Pécsi Norbert Sándor.

útkarbantartás,

A rendőrségi statisztikák több mint 90 százalékosan az emberi figyelmetlenségnek és a gyorshajtásnak tulajdonítják a közúti baleseteket.

Sok vezető annak ellenére, hogy észreveszi a sebességkorlátozó táblákat, nem veszi azokat figyelembe, így könnyen kiteszi magát annak, hogy egy adott munkaterületen lévő útszakasz keresztirányú mozgásait ne észlelje időben, megteremtve ezzel egy esetleges baleset lehetőségét.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az előjelzéseket próbálja hangsúlyozni. Például a változtatható jelzésképű táblákon előre jelzik, hogy munkavégzésre vagy torlódásra kell számítani, illetve arra hívják fel az emberek figyelmét, hogy mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak a lehetséges közúti munkálatokról – fejezte be Pécsi Norbert Sándor.