Áramütés érte a BKV egyik villamosvezetőjét a hétvégén, miközben egy fémkonténerben kialakított végállomási pihenő ajtaját nyitotta - írja közleményében az Egységes Közlekedési Szakszervezet. Kiderült, az elmúlt napokban több ott dolgozót is megrázhatott a 4-6-os Baross utcai megállójánál ideiglenesen felállított konténer, mert – mint később megtudták - az árammal is ellátott helyiséget nem földelték le.  A Népszava cikke.

 A szombaton szerencsétlenül járt járművezetőt 160 Volt erősségű áramütés érte, a mentők megfigyelésre kórházba szállították. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet az eset kivizsgálását kezdeményezte.

Az EKSZ elnöke, Naszályi Gábor az utólagos mérés eredményeit és a véletlenek egybeesését magyarázó szakértőkre hivatkozva elmondta, azért volt „csak” ilyen erősségű a kollégája testén átfutó áram, mert a szerencsétlenség pillanatában még a fémlépcsőn állt, fogta a talajjal érintkező korlátot, amikor már nyitotta az ugyancsak fém ajtót.

Vagyis, leföldelte a 220 Voltot, amelyet a BKV a konténerben kialakított végállomás üzemeltetéséhez egy lengő hosszabbítóval vezettek be, s amely az oldallemezeken is „áthúzott”. Szemtanúk szerint az elmúlt napokban többször gyerekek is játszottak a konténerhez vezető lépcsőn, s ezek szerint csak a véletlenen múlott, hogy nem történt tragédia - állítja a szakszervezet.

Másokat is megrázott

A balesetről hallva több ott dolgozó BKV-s is jelezte, az elmúlt napokban ők is érezték, hogy erősen „csíp” a konténer, de nem gondolták, hogy bizonyos szituációkban és testhelyzetben komoly áramütést is kaphatnak.

Úgy tűnik, ezzel a BKV illetékesei – vagy a konténert beüzemelők – sem számoltak, bár utólag kiderült, hogy teljesen egyértelműen szabálytalanul kötötték be a 220 Voltot – véli Naszályi. A szakszervezeti közlemény szerint BKV az eset után kikötötte az áramot a létesítményből, s mivel így a mosdót sem lehetett használni, felállított egy zár nélküli – vagyis, közprédaként bárki által használható – mobil illemhelyet.

Az áramtalanítás után természetesen a hűtő sem működött, ezért a rekkenő hőségre való tekintettel a cég egyik illetékese küldött összesen két üveg vizet az ott dolgozó hat embernek.

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet magyarázatot és a vétkesek felelősségre vonását várja – szögezte le az elnök. AZ EKSZ közleményével kapcsolatban megkerestük a BKV-t. Arról is érdeklődtünk, hogy tettek-e rendőrségi feljelentést az ügyben - hiszen a vázolt eset kimeríti a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűnügyi kategóriáját - illetve, hogy ki, melyik cég lehet felelős a balesetért. Ha választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Forrás: Népszava

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!