Több tartalékjárművet és több, úgynevezett hőleváltó sofőrt kér a Budapesti Közlekedési Zrt.-nél működő szakszervezet. Az EKSZ szerint életveszélyes, ha a sofőrök a kánikulában nem pihenhetnek eleget a fordulók között.

A BKV-nál egy főleváltó dolgozik, ha valamely járatnál esetleg rosszullét történik, a sofőrt egy menetre vagy a műszakjában helyettesíthessék - tudta meg az InfoRádió Naszályi Gábortól, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnökétől.

Van ilyen, hogy kánikulai ügyelet, évtizedek óta, de ezzel több probléma van: mi mindig a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt, nem elég a rosszul lévő kollégát leváltani, meg kell előzni, hogy ilyen helyzet kialakuljon. Ráadásul ilyen hőségben több ember is érezheti úgy, hogy eddig és ne tovább

- figyelmeztetett Naszályi Gábor, aki szerint ez a probléma minden társaságnál ismert, de a BKV az a cég, ahol nagy mennyiségben üzemeltetnek légkondicionáló berendezés nélküli járműveket, és a legnagyobb mértékben kitettek az időjárásnak a dugók miatt is.

Naszályi Gábor úgy látja, ilyenkor több sofőrre lenne szükség, nyitottak arra, hogy erről beszéljenek.

Párbeszédre van szükség, ezért kezdeményeztük ezt már tavaly szeptember 14-én

- mutatott rá, hozzátéve: már a tavasznak is vége, de nem látszik, hogy érdemben történt volna valami.

Mint említette, a villamosokon van egy speciális "hőségmenetrend", de szerinte képtelenség napközben átállni egy másik menetrendre, és nem is tapasztalják, hogy ilyen lett volna.

A lényeg, hogy legyen több pihenőidő a dolgozóknak, le tudjanak hűlni, pihenhessenek, ihassanak, elmehessenek mosdóba, összeszedhessék magukat fizikailag és mentálisan. Azonban az is gond szerinte, hogy sok sofőr nem tud a főleváltó igénybe vételének lehetőségéről, vagy nem mer élni azzal, vagy csak nem jelzi, hogy nem bírja, pedig az nem egészségügyi alkalmatlanság lenne, hiszen ez olyan időjárás, amit "egy normál szervezet nem tud elviselni".

Forrás: Infostart.hu

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!