A munkavédelmi felügyelőségek fokozott figyelmet fordítanak a munkavédelmi ellenőrzések során azon munkavállalók egészségének és biztonságának védelmére, akik a kedvezőtlen klímakörnyezet miatt a szokásosnál is fokozottabb megterhelésnek és igénybevételnek lehetnek kitéve a szabadtéri- vagy a zárttéri munkahelyeken – írja az Origo.

Amennyiben akár zárt, akár szabad térben végzett munka esetében a munkahely hőmérséklete meghaladja a 24 fokot, védőitalt kell biztosítani a dolgozóknak, legalább fél óránként 14-16 fokos ivóvizet. Bizonyos munkatípusnál, bizonyos hőmérséklet esetén 1 órán belül pihenő időt kell adni a dolgozóknak, a hőmérséklet növekedése esetén egyre nő az egy órán belüli pihenő idő aránya.

A munkavállaló hőséghez való alkalmazkodását a munkáltatónak elő kell segítenie, akár huzamosabb időszakon keresztül. Fontos betartani pihenőidőket, adott esetben azok sűrűbb elrendelésével, amelyet a munkaszervezéssel szükséges biztosítani, lehetőleg egy hűvösebb környezetben.

További munkaszervezési feladat, hogy a munkavállalókat szükséges felváltva, azon kívül 11 és 15 óra között lehetőleg hűvösebb környezetben dolgoztatni.

Ahol lehetséges, a szabadtéri munkaterületet sátorral, ponyvával kell árnyékolni. A fém-, üveg felületekről visszaverődő sugárzást a lehetőségekhez képest ki kell iktatni. A tűző napon felmelegedett tárgyak, munkaeszközök érintéséből adódó balesetveszélyes helyzetek megelőzésére is gondolni kell (pl. az elsődlegesen magasban végzett tevékenységek során).

Hőmérséklet és pihenőidő

A magyar munkajogi szabályok szerint bizonyos munkatípusnál, bizonyos hőmérséklet esetén 1 órán belül pihenő időt kell adni a dolgozóknak, a hőmérséklet növekedése esetén egyre nő az egy órán belüli pihenő idő aránya.

Például közepesen nehéz fizikai munka esetében 30,5 foknál, nehéz fizikai munka esetében 28,5 foknál egy órán belül 25 százalék (vagyis negyedóra) a pihenő idő.
Közepesen nehéz fizikai munka esetében 31,5 foknál, nehéz fizikai munka esetében 30 foknál már ötven százalék (félóra) egy órán belül a pihenő idő. Közepesen nehéz fizikai munka esetében 32,5 foknál, nehéz fizikai munka esetében 31 foknál már 75 százalék a pihenő idő.

meleg, hőség,

Ezeket nem lehet úgy értelmezi, hogy napi 4 vagy 2 órát kell dolgozni és utána haza lehet menni,

a pihenő időt minden órában ki kell adni. Ha az előbb említettnél magasabb a hőmérséklet, akkor hővédő (vagyis fényvisszaverő) öltözetben lehet dolgozni.

Kritikus hőmérsékleti határnak számít, amikor a munkavállaló testhőmérséklete meghaladja a 38 Celsius fokot, ebben az esetben a továbbiakban munka nem végezhető, illetőleg a hatóságnak a munkavégzést meg kell tiltania.

Amikor ajánlott abbahagyni a munkát

A munkavállalókat munkavédelmi oktatásban érdemes részesíteni, hogy bármely egészségügyi panasz esetében a munkavégzést szakítsák félbe és igényeljék a munkahelyi elsősegélynyújtást, esetleges orvosi ellátást, továbbá, ha észlelik, hogy más munkavállaló fizikai állapota meggyengül, hasonló módon járjanak el.

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az esetlegesen előforduló panaszok (például: fejfájás, szédülés, szemkáprázás, szomjúság, szapora szívverés) esetén, a munkát azonnal abba kell hagyni és szükség esetén orvosi ellátást kérni.

A klímaberendezés kockázatai

Az alkalmazott légtechnikai berendezések, klímaberendezések hatékonyságáról a megszokottnál gyakrabban kell meggyőződni, ellenőrizni kell – szakember bevonásával – a rendeltetésnek megfelelő működőképességüket, gondoskodni kell a rendszeres és folyamatos műszaki karbantartásukról, tisztításukról, fertőtlenítésükről.

A mesterséges szellőző/szellőztető- és légkondicionáló berendezések nem megfelelő beállítása, működtetése és karbantartásának hiánya egészségkárosodást okozó események (pl. meghűlés, légúti fertőzés stb.) kiváltó oka lehet.

Munkavégzés veszélyes anyagokkal

Az illékony veszélyes anyagokkal (pl. szerves oldószerek: aceton, toluol) végzett tevékenységnél a munkavédelmi szabályokat fokozottan be kell tartani, mivel a magas hőmérséklet fokozza egyes kémiai anyagok párolgását, melynek következtében a munkahelyi levegő veszélyes szennyeződése meglehetősen gyorsan kialakulhat, mely megfelelő védelem (műszaki- és/vagy egyéni védelem) hiányában a munkavállaló rosszullétét, vagy akár eszméletvesztését is okozhatja.

A munkavállalók többlet-expozíciójának megelőzése érdekében intézkedéseket kell tenni (pl. az expozíció intenzitásának, időtartamának csökkentése, stb.). A veszélyes anyagot tartalmazó, a vonatkozó előírásoknak megfelelően felcímkézett, illetve jelöléssel ellátott tárolóedényt a használatot követően azonnal le kell zárni és az anyag (kémiai, fizikai stb.) tulajdonságainak megfelelő tárolásáról kell gondoskodni. Az oldószerrel átitatott anyagokat, hulladékokat zártan, elkülönítetten kell tárolni.

Figyelnek a munkavédelmi felügyelőségek

A munkavédelmi felügyelőségek fokozott figyelmet fordítanak a munkavédelmi ellenőrzések során azon munkavállalók egészségének és biztonságának védelmére, akik a kedvezőtlen klímakörnyezet miatt a szokásosnál is fokozottabb megterhelésnek és igénybevételnek lehetnek kitéve a szabadtéri- vagy a zárttéri munkahelyeken.

Forrás: Origo

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!