A munkahelyi ártalmak miatt egyre többen tapasztalják a krónikus, légúti szűkülettel járó tüdőbetegség tüneteit. A szennyezett városi levegő meglepő módon kevésbé növeli a rizikót – írja a egeszsegkalauz.hu.

 Egyre több olyan embert érint a COPD, vagyis a krónikus obstruktív (légúti szűkülettel járó) tüdőbetegség, akik korábban nem dohányoztak.

A nem dohányzók is érintettek

A világon egyre több a COPD-s beteg, és már azt sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy csak annál alakul ki a gyógyíthatatlan tüdőbetegség, aki korábban sokat dohányzott. Új kutatások szerint ugyanis azoknak a száma is folyamatosan növekszik, akik nem dohányoztak életükben, mégis COPD-sek lettek. A COPD-hez ráadásul egyéb betegségek is társulhatnak, melyek tovább rontják az érintettek életminőségét és a túlélési esélyeiket is.

Egy nemrég ismertetett vizsgálatban 180 COPD-s beteg egészségét térképezték fel. Úgy találták, hogy a leggyakoribb krónikus betegségek, melyek a COPD mellé társulhatnak, a magas vérnyomás és a cukorbetegség.

A COPD kialakulásának elsődleges oka a dohányzás: a dohányosok mintegy egyötödénél elkerülhetetlenül megjelenik ez a köhögéssel, fulladással, köpetürítéssel járó súlyos betegség. Természetesen, minél többet és minél hosszabb ideig dohányzik valaki, annál nagyobb az esélye a COPD-re. Azt hihetnénk, hogy a szennyezett városi levegő is szerepet játszik a krónikus obstruktív tüdőbetegség kialakulásában, valójában azonban a betegek többsége (61%-a) vidéki környezetben élt. De összefüggés figyelhető meg például a levegőben lévő gázok, illetve a munkahelyi ártalmak és a betegség megjelenése között.

munkás,

Munkahelyi ártalmak miatt nagyobb eséllyel alakulhat ki tüdőbetegség

A kutatásban részt vevő betegek 46 százalékának szervezetébe juthattak be olyan gázok, melyek a biomassza (például fa) égetése következtében kerültek a levegőbe, 26%-uk pedig toxikus gázokat is belélegezhetett.

Az iparból származó füst, a környezetszennyezés és a háztartással összefüggő füst, mely például fűtés vagy főzés közben kerül a levegőbe, mind megnövelik a COPD kialakulásának rizikóját, még azoknál is, akik egyébként nem dohányoznak - mondta Dr. Sameer Arbat, a kutatás vezetője, majd így folytatta:

Mindenképpen további vizsgálatokat tartunk szükségesnek, hogy még pontosabban meg tudjuk határozni, miért van egyre több COPD-s beteg.

A kutatás eredményeiről a CHEST éves szakmai konferenciáján számoltak be.

Forrás: egeszsegkalauz.hu

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!