A vakációzók örömére végre itt a nyár, ám a robbanásszerűen beköszöntött kánikulában a munkahelyeken csorog a veríték, csökken a koncentráció, védekezni kell. Kinek mi a teendője? Az Adózóna cikke.

Az országos tisztifőorvos szerdától vasárnap éjfélig elrendelte a legmagasabb szintű, harmadfokú hőségriasztást, mivel várhatóan a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

Ilyenkor az egyéni védekezésre ajánlott intelmek szerint fontos, hogy legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között lehetőleg senki se tartózkodjon a tűző napon, mindenki ügyeljen a fokozott folyadékfogyasztásra, és kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását.

Emellett hőségnapokon a munkahelyeken is rendkívüli intézkedéseket kell tenni.

munkavédelemről szóló törvény (Mvt.) szerint, ha a munkahelyiségben műszakilag megoldhatatlan az elegendő mennyiségű és minőségű, egészséget nem károsító levegő vagy klíma biztosítása, a munkavállalók egészségének megóvása érdekében szervezési intézkedéseket kell tenni.

hőség,

Ha a zárttéri és szabadtéri munkahelyi korrigált effektív hőmérséklet a 24 Celsius-fokot meghaladja, egészségvédelmi eszközöket kell alkalmazni, illetve védőitalt kell juttatni, munkavédelmi oktatást kell tartani. Szabadtéri munkahelyen a munkavállalók hőség elleni védelméről a munkavégzés jellegének és a munkakörülményeknek megfelelő műszaki megoldásokkal, munkaszervezéssel, egyéni védelemmel, pihenési lehetőséggel, védőitallal kell gondoskodni.

A korrigált effektív hőmérséklet olyan mutatószám, amely az adott hely levegőhőmérsékletén, a levegő relatív nedvességtartalmán és a légsebességen kívül még a hősugárzást is figyelembe veszi a munkahelyen.

Forrás: adozona.hu

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!