Arra a kérdésünkre, hogy atomenergia hivatal mikor ellenőrizte utoljára a hazai kórházakban a sugárvédelmi eszközöket, azt a választ kaptuk: a feladat 2016-ban került hozzájuk – olvasható a Népszavában.

 Hatósági vizsgálatot indított az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a Péterfy kórház baleseti intézetében miután a traumatológusok jelezték: szerintük annyira elhasználódott a röntgensugárzás elleni védőfelszerelésük, hogy az ólomkötényük áteresztővé váltak.

A Népszava értesülései szerint a hatóság munkatársai kedden kezdik a helyszíni ellenőrzést.

A kórházfenntartó lapunk kérdésére pedig azt írta: a Péterfy baleseti sebészeti műtőiben dolgozók korábban sem voltak és ma sincsenek veszélyben, 50 sugárvédőköpeny áll a rendelkezésükre, azok mindegyike engedélyezett és bevizsgált, állapotuk megfelel az előírásoknak. További új sugárvédelmi kötények, pajzsmirigyvédők és steril ólomkesztyűk beszerzése pedig folyamatban van. Az atomenergia hivataltól megtudtuk:

az ólomgumi kötényeknek nincs meghatározott szavatossági ideje, de tönkremehetnek, ha nem megfelelően, vállfára akasztva tárolják azokat.

Összehajtva a bennük lévő árnyékoló réteg összetöredezhet, és emiatt valóban romolhat a védőhatásuk. A kórház menedzsmentje a traumatológusok vészjelzése után maga is hozzálátott a meglévő 50 ólomkötény biztonságosságának az ellenőrzéséhez. A feladattal független szakértőt bíztak meg. A legelhasználódottabbakkal kezdték a biztonsági vizsgálatot, péntekig 21 kötényt ellenőriztek, köztük a legöregebbeket is, s azok mind jónak bizonyultak. Töredezett köpenyt sem találtak.

Arra a kérdésünkre, hogy atomenergia hivatal mikor ellenőrizte utoljára a hazai kórházakban a sugárvédelmi eszközöket, tőlük azt a választ kaptuk: a feladat 2016-ban került hozzájuk. S azóta kétévente jutnak el azokhoz az intézményekhez, amelyek ionizáló sugárzást kibocsátó berendezéssel, legnagyobb számban orvosdiagnosztikai eszközzel dolgoznak.

Magyarországon körülbelül 4000 ilyen intézmény van. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint csak elenyésző hányadban, az ellenőrzések 10 százalékában találtak kifogásolható védőeszközt.

Ezekben az esetekben a hatóság úgynevezett érvényesítési eljárást indíthat, de a gyakorlatban a feltárt hiányosságokat az érintettek még azelőtt megszüntetik, mielőtt ez még megkezdődhetne. Arra a kérdésünkre, hogy a fenti okok miatt zárattak-e be kórházat, vagy annak bármely részlegét, azt válaszolták, hogy mióta náluk van a feladat még nem került sor egészségügyi intézmény engedélyének a korlátozásra.  

Forrás: Népszava