A független zenészek közel háromnegyede tapasztalt már túlzott stresszt, depressziót vagy szorongást munkája során – írja a noizz.hu.

Sokkoló eredményre jutott a digitális terjesztéssel foglalkozó svéd Record Union. Az 1500 fő megkérdezésével készült kutatás arra jutott, hogy 

a független zenészek 73 százaléka érezte már úgy, hogy mentális egészségét negatívan befolyásolja a munkája. A tünetek közül a szorongást és a depressziót említették a legtöbben.
A zenészek 33 százaléka számolt be pánikrohamról, 57 százalékuk pedig kifejezetten aggódik a mentális egészsége miatt – jelentős részük naponta többször is szorong ilyen okból. 

A fiatal, 18 és 25 év közötti zenészek között még súlyosabb a helyzet, a válaszadók 80%-a nyilatkozta, hogy zenei pályafutásuk negatív hatással van lelki épségükre. A leggyakoribb okok között említették a kudarctól való félelmet, az anyagi bizonytalanságot, a megfelelési kényszert, a magányt, valamint a teljesítményre vonatkozó nyomást.

Ennek ellenére viszonylag kevesen, a zenészek mindössze 39 százaléka vesz igénybe valamilyen segítséget. Ám nekik is csak a fele fordul szakemberhez, a többiek egyedül próbálják megoldani problémájukat, alkohol (54 százalék), drog (50 százalék), vagy gyógyszer (32 százalék) használatával.

Nem meglepő módon, a megkérdezett zenészek mindössze 19 százaléka véli úgy, hogy a zeneipar „fenntartható, egészséges környezetet” teremt a zenészek számára.

„A tanulmányunk egyértelművé teszi, hogy változásra van szükség” – mondta el a Record Union vezetője, Johan Svanberg, aki hozzátette: „Ideje előtérbe helyeznünk a művészek mentális egészségét a kereskedelmi sikerekkel szemben. Ideje feleszmélnie a zeneiparnak, és feltennie a kérdést: mekkora a felelősségünk ebben, és hogyan teremthetnénk egészségesebb zenei környezetet?”

A Record Union 30 ezer dollárt adományoz zenészeknél előforduló mentális betegségek megelőzése és gyógyítása céljából létrehozott projekteknek.

Forrás: noizz.hu

 

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ