A Business Insider szerint egyre gyakoribb a szívroham a húszas és a harmincas éveikben járó bankárok és brókerek között, annak ellenére is, hogy egy 2013-as eset miatt a bankok megígérték, hogy kevesebb stresszt helyeznek a fiatal alkalmazottakra és gyakornokokra. Az utóbbi évtizedben a harminc évnél fiatalabb pénzügyi dolgozók körében 10 százalékkal nőtt a szívroham előfordulása – írja az Origo.

Dr. Arjun Ghosh, a londoni Bart szívközpont kardiológusa elmondta, hogy a harminc évnél fiatalabb páciensei közül minden tizedik a pénzügyi szektorban dolgozik. Ez jól példázza azt, hogy a banki világban már a pályakezdők is hatalmas stressznek vannak kitéve. A Bank of America gyakornoka, Moritz Erhardt 2013-ban halt meg, 21 évesen.

A helyzet annak ellenére is romlik, hogy a legtöbb vállalat papíron csökkentette a munkaidőt, persze ennek a gyakorlatban kevés jelentősége van, hiszen a legtöbb dolgozó úgyis túlórázik, vagy haza viszi a munkáját. A kardiológus azonban leszögezte, hogy

a szívrohamok számának megnövekedése nemcsak az üzleti életben jelent problémát, hanem a társadalom minden szintjén tapasztalható hasonló jelenség.

Dr. Ahmed Elghamaz, a London North West University Hospital kardiológusa szerint már annyira hétköznapi, hogy 25 éves fiatalok szívrohamot kapnak, hogy az orvosok már meg sem lepődnek rajta.

Dr. Elghamaz szerint a problémának több kiváltó oka is van, köztük az e

gészségtelen táplálkozás, a stresszes életmód és a munkában töltött órák megnövekedése.

A Business Insider által megkérdezett orvosok kétfajta szívelégtelenséget tapasztaltak. Az egyik a szívritmuszavar, a másik pedig a szívizomgyulladás. Mindkettő halálos végkimenetelű szívinfarktushoz vezethet. A legtöbb esetben az orvosok olyan embereknél veszik észre ezeket a rendellenességeket, akik a túlhajszoltság miatt kimerültek, és ezáltal legyengül az immunrendszerük is.

A cikk kitér arra is, hogy az üzleti életben az illegális kábítószerek használatának kultúrája is szerepet játszik a szívrohamokban.

Dr. Ashan elmondta, hogy nemrég egy 20-as éveiben járó pácienst kezelt, aki kokaint használt ahhoz, hogy napi 12-14 órát tudjon dolgozni.

Ennek következtében alig aludt, és gyakori volt nála a képszakadás is.

Alexandra Michel, a University of Pennsylvania professzora 15 éven keresztül tanulmányozta a befektetési bankárok egészségét. Az egyik tanulmányában két befektetési banknál dolgozó alkalmazottak csoportját figyelte meg és vizsgált ki tíz éven keresztül. Kimutatta, hogy a kutatás negyedik évére mindegyiküknél jelentkezett pszichés vagy egészségügyi rendellenesség.

Forrás: Origo


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ