Az éjszakai baglyok, akik szeretnek inkább sokáig fennmaradni és későn kelni, nagyon eséllyel halnak meg hamarabb, mint azok, akiknek természetes hajlamuk van a korai kelésre. Lehet, hogy a munkáltatóknak engedniük kellene a későbbi munkakezdést az ilyen emberek számára? A Piac és Profit cikke

Nem jellemhiba az, ha valaki koránkelő vagy későnfekvő típus. Részben a genetika is befolyásolja azt, hogy ki mikor tud és szeret aludni – legalábbis a tudomány jelenlegi állása szerint a külső hatások és a gének nagyjából egyenlő befolyással vannak az alvási-kelési hajlamainkra. Egy új vizsgálat, melyet a Unversity of Surrey és a Northwestern University közösen végzett 430 000(!) ember körében, kimutatta, hogy a éjszakai bagoly típusú embereknél 10 százalékkal nagyobb az esélye a korai elhalálozásnak, mint azoknál, akik hamarabb szeretnek nyugovóra térni.

Az éjszakai fennmaradóknál gyakoribb a cukorbetegség, a pszichológiai és idegrendszeri betegségek kialakulása is.

Tudósok több okkal is szolgálnak. Az egyik az lehet, hogy az éjszakai bagoly biológiai órája nem passzol a környezetéhez. A másik okcsoport “egészségtelen viselkedés” lehet. Ide sorolják a pszichés stresszt, a sportolás, a testmozgás hiányát, a drogozást, az alkoholfogyasztást, valamint azt, ha az ember nem alszik eleget.

A tudomány egyébként “kronotípusoknak” nevezi a különféle biológiai órájú embereket.

Egy másik amerikai felmérés szerint, melyet a hordozható hitech eszközökkel foglalkozó Fitbit cég készített, az amerikai nők átlagosan 6 óra 50 percet alszanak esténként, a férfiak pedig 6 óra 26 percet, holott szakemberek szerint legalább 7 órára lenne szükség.

De van egy jó hír: az éjszakai baglyok képesek módosítani az alvási szokásaikon. Ha reggel korán kiteszik magukat a természetes fény érintésének. Ha ez megtörténik, akkor könnyebben tudják rászoktatni magukat a korai -vagy viszonylag korai- lefekvéshez.

Éjszakai műszak

Az éjszakai műszakban való munkavégzés különösen káros az egészségnek, főleg, hogy sokan gyárakban, kemény fizikai erőkifejtést igénylő munkakörben végzik az éjszakai melót. Miért káros ez? Egyrészt azért, mert olyan napszakban igényel nekifeszülést, amikor a test legszívesebben aludna. Másrészt az anyagcserénk sem igazán arra van kitalálva, hogy éjnek évadján dolgozzon fel nagy mennyiségű ételt, illetve erős kalória- és tápanyagbevitelt.
Az esti műszakban (éjfél és hajnal 6 óra között) dolgozóknak azt tanácsolják, hogy korlátozzák ebben az időszakban korlátozzák az energiabevitelt a táplálkozással, -a reggeli vagy délelőtti- lefekvés előtt pedig tartózkodjanak a koffeintől, az alkoholtól és a nagy lakomázástól.

Forrás: Piac és Profit

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!