Hiába biztonsági előírások és intézkedések tömkelege, sajnos még mindig évente több ezren halnak meg munkahelyi balesetekben, még az olyan fejlett országokban is, mint az Egyesült Államok. Az amerikai munkaügyi statisztikai hivatal (BLS) nemrég kiadott egy elemzést, melyben listázzák a 2016-ban legtöbb halálos balesetet követelő munkaköröket - ebből megnéztük, melyik a 10 legveszélyesebb – írja a Portfolio.

10. Közterület-karbantartó

A parkokban, utcákon, egyéb közterületeken lévő növényzet ápolásával foglalkozó szakemberek gyakran elektromos gépekkel, fűrészekkel dolgoznak, illetve fákra másznak fel, melyből számos sajnálatos baleset adódik. Rengeteg karbantartó mégis a munkája közben elszenvedett közlekedési balesetben halt meg tavalyelőtt, 100 ezer munkavállalóból mintegy 17,4 hunyt el átlagosan.

9. Építkezési-, kereskedelmi- és bányászati műszakvezető

Az építkezési vagy bányászati munkakör önmagában is veszélyes, a műszakvezetők közt pedig kifejezetten sok volt a haláleset tavalyelőtt. A BLS nem tér ki külön arra, hogy ezt a jelenséget mi okozza, de a lehetséges halálesetek közt szerepelnek a tüzek, a csúszás és megbotlás, valamint a feldühödött kollégák szándékos emberölése is. 100 ezer műszakvezetőből átlagosan 18 halt meg 2016-ban.

8. Mezőgazdasági munkás

A tíz legveszélyesebb munkakör közül a legrosszabbul a mezőgazdasági munkásokat fizetik meg Amerikában, akik évente átlagosan 27 800 dollárt visznek haza, ami 7,7 millió forintnak felel meg. A legtöbben közülük a CDC adatai szerint közlekedési balesetekben haltak meg, sokan közülük azért, mert rájuk borult egy traktor. 100 ezer mezőgazdasági szakemberből átlagosan 23,1 halt meg tavalyelőtt.

7. Kamion- és teherautósofőr

Nominálisan a legtöbb haláleset a fuvarozók közt fordult elő 2016-ban, összesen 918-an vesztették életüket, ami 100 ezer munkavállalóból 24,7 embert jelent. A legtöbb incidens értelemszerűen közlekedési baleset, ami műszaki hibák, figyelmetlenségek sokasága miatt fordul elő, de gyakoriak a volánnál való elalvásból fakadó balesetek is.

6. Fémfeldolgozó munkás

A fémipari szakemberek életét főleg áramütések és zuhanások veszélyeztetik, 100 ezer fémfeldolgozóból 25 munkavállaló meghalt tavalyelőtt. Nominálisan ez összesen "csak" 16 embert jelent, ami a top 10-es listán a legalacsonyabb érték.

5. Kukás

A szemétgyűjtéssel foglalkozó szakemberek életét nemcsak a nehéz gépek és a szemétdaráló veszélyezteti, hanem számtalan fertőzés is, melyet munkaköri kötelességük teljesítése közben összeszedhetnek. 2016-ban 31 amerikai kukás halt meg munkája miatt, ami 100 ezer emberből átlagosan 34,1 főt jelent.

4. Tetőfedő

A tetőfedők élete nagyon veszélyes, hiszen elég egy rossz lépés vagy egy kis csúszás és az ember azonnal a mélybe zuhan. Ilyen esetben szinte lehetetlen megúszni egy komolyabb sérülést. Tavalyelőtt 101 tetőfedő vesztette az életét Amerikában, ami 100 ezer emberből átlagosan 48,6 embert jelent.

3. Pilóta

A legveszélyesebb munkák közül a pilótákat fizetik a legjobban, ők átlagosan 86 260 dollárt, azaz kb. 24 millió forintot visznek haza évente. Ezért a fizetésért cserébe komoly kockázatot is vállalnak: 100 ezer pilótából átlagosan 55,5 meghalt tavalyelőtt, összesen 75 végzetes baleset történt. Főleg kisebb gépek kezelői vesztették életüket.

2. Halász

A második legveszélyesebb munkakör a halászat volt az Egyesült Államokban, a halászok főleg a tengereken tapasztalható zord időjárási körülmények miatt halnak meg, de rengeteg áldozatot szedtek a fedélzeti balesetek is, melyeket súlyosbít az, hogy ha baleset történik, jellemzően nagyon távol a segítség. Összesen 24 halász halt meg 2016-ban, ami 100 ezer halászonként 86 halálesetet jelent.

1. Favágó

A legveszélyesebb hivatásnak a favágó szakma számít az Egyesült Államokban, 100 ezer szakemberből mintegy 136 favágó életét vesztette átlagosan 2016-ban. Ennek oka nemcsak egy dőlő fa lehet, hanem a nehéz terep, melyen a favágók dolgoznak, a zord időjárás, illetve a nehézgépek, melyek megkönnyíteni hívatottak a fakitermelők munkáját, de egyszerre nagyon balesetveszélyesek is lehetnek.

Forrás: Portfolio

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!