Rendszeresen megszegik a törvényt, és anyagilag is megkárosítják a járművezetőket a BKV-nál az úgynevezett elvont pihenőnapok és szabadságok zavaros kiadásával - állítja az Egységes Közlekedési Szakszervezet. Ez szerintük különösen most válhat majd veszélyessé.

A cégvezetés egyszerűen nem hajlandó érdemben foglalkozni a pihenőidők megfelelő és törvényszerű kiadásával, ami enyhén szólva is kockázatos

– olvasható az EKSZ közleményében. Nyáron a szabadságok miatti helyettesítések, a metró- és a napokban bejelentett villamospótlás jelentős plusz teher a járművezetőknek, ezért éppen ebben az időszakban lenne fontos a megfelelő pihenés, és az elvont pihenőnapok korrekt „visszaadásának" a biztosítása – érvel Naszályi Gábor elnök.

A szakszervezet már korábban is többször jelezte, hogy a BKV vezetése a pihenőnapok kiadásakor súlyosan visszaél a törvényi lehetőségekkel.

A cég azzal trükközik, hogy a korábban elvont pihenőket a 8 óránál jóval rövidebb idejű szolgálatra írja ki – azzal adja vissza –, miközben a korábban elvégzett munka sokkal hosszabb ideig tartott. Ez nemcsak embertelenség – mert rövidebb a pihenés, mint a munkavégzés volt -, de törvénytelen is, ráadásul a cég anyagilag is megkárosítja a járművezetőket – magyarázza a szakszervezeti vezető. A kompenzálásként kiadott pihenőre ugyanis pótlék jár.

A menedzsment mindössze annyit ígér szóban, hogy „igyekszik" nem a járművezető számára legkedvezőtlenebb megoldást választani. Ez a szakszervezet számára elfogadhatatlan.

Az elnök szerint a cégnél rendszeres gyakorlat, hogy akár az egy-egy napos szabadságokat is a dolgozók megkérdezése és beleegyezése nélkül írják ki.

De nem lehet kötelezni a dolgozókat az elvont pihenőnapon történő munkavégzésre sem – ami szintén bevett gyakorlat a cégnél –, arra a napra csak az érintett járművezető hozzájárulásával lehet szolgálatra beosztani – sorolja a visszásságokat az elnök. A szakszervezet egyebek között ragaszkodik ahhoz is, hogy kollektív szerződésben rögzítsék: a vezénylésben szereplő elvont pihenőnapi munkavégzés nem lehet nyolc óránál rövidebb.

A közlemény szerint a szakszervezet ragaszkodik ahhoz, hogy a cég mindenkinek biztosítsa a megfelelő munkakörülményeket és a rekreációhoz szükséges feltételeket.

Ameddig ez nem teljesül, az EKSZ nem írja alá a kollektív szerződést, amelynek a módosítása éppen mostanában zajlik a társaságnál. Amennyiben nem sikerül záros határidőn belül megnyugtatóan rendezni az ügyet, az EKSZ a Munkaügyi Hatósághoz fordul – szögezte le Naszályi.

Forrás: azenpenzem.hu

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!