A vasutas szakszervezet követeli a cégtől, hogy tegyen a megfelelő és biztonságos munkakörülményekért, de egyelőre süket fülekre találtak a cégvezetésnél. Azt szeretnék, ha az agresszív támadók ellen védelmet kapnának a jegyvizsgálók – olvasható a napi.hu-n.

Csépke András nem méltóztatott eljönni - dacára, hogy kifejezetten kértük a MÁV-Start vezérigazgatójának jelenlétét a tárgyaláson. Lehet, hogy más dolga akadt, kellemkedni kellett az alákérdező újságíróknak - azidőtájt is. Fogalmam sincs, de rendkívül bántó, hogy ennyire nem törődik a munkatársai sorsával. Reméljük, a jövőben azért ez másképpen lesz

- nyilatkozta Bárány Balázs, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezet (VDSZSZ) Szolidaritás alelnöke annak kapcsán, hogy

az elmúlt időszakban több vasúti jegykezelőt is bántalmaztak, de a MÁV-Start nem tesz lépéseket a további esetek megelőzésére.

Bárány Balázs, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezet (VDSZSZ) Szolidaritás alelnöke

Legutóbb május végén ütött meg az arcán egy kalauzt az egyik utas. Az áldozat utána kórházi ápolásra szorult. Az ügyben tart a rendőrségi eljárás, de - mint Bárány Balázs fogalmazott - ez édeskevés, hiszen ez következmény, esemény utáni, valamint szerinte ennek nincs megelőző hatása a további bántalmazások esetében.

„A MÁV-Start vezetése úgy tűnik, képtelen megbirkózni ezzel a feladattal, ami rendkívül bántó.

Harlem utcáin éjszaka biztonságosabb Rolex órával közlekedni, mint jegyvizsgálói szolgálatot ellátni a MÁV-Start által üzemeltetett szerelvényeken - fakadt ki a szakszervezeti vezető.

A VDSZSZ honlapján megjelent bejegyzéséből kiderül, hogy

kezdeményezték a MÁV-nál, hogy a jövőben a jegyvizsgálók dönthessenek az ellenőrzés megszakítása mellett, ha egy utas agresszívan lép fel ellenük.

Továbbá azt is felvetette az érdekvédelmi szervezet, hogy önvédelmi képzést szervezzenek a dolgozóknak, vagy legalább testkamerás védelmet kapjanak.

Kizárólag azt tapasztaljuk az ilyen megbeszéléseken, hogy az magyarázzák, miért nem lehet valamit megcsinálni. Rácsodálkoznak dolgokra, tanácskoznak a 7. emeleti Tejúton, szóval ennek valahogy véget kellene vetni - kommentálta a MÁV vezetőségének hozzáállását Bárány.

Forrás: napi.hu

A MÁV kérésére közöljük a cég cikkre való reagálását:

„Először összeszedtük címszavakban, hogy mi mindent tesz a MÁV-START a munkavállalók és az utasok védelme érdekében, majd egy bővebb összefoglalót találnak a megtett és tervezett intézkedésekről:

-          szoros együttműködést alakított ki a rendvédelmi szervekkel (rendőrség), polgárőrségekkel

-          biztonsági személyzetet, vasútőri kíséretet biztosít számos vonaton

-          biztonságtechnikai beruházásokat valósított, valósít meg (fedélzeti kamerák)

-          testkamerákat tesztelt, a rendszer kiterjesztése folyamatban van

-          bővíti a jegyvizsgálók létszámát

-          feljelentéseket tesz, biztosítja a munkavállalók jogi védelmét, jogi tanácsokat ad

-          figyelemfelhívó kampány keretében tájékoztató kiadványokat helyezett el pénztáraknál, járműveken arról, hogy a közfeladatot ellátók elleni erőszak milyen büntetőjogi következményekkel jár

A vasúttársaság mélyen elítéli a munkavállalóit ért támadásokat, és mindent megtesz a jegyvizsgálók, fedélzeti jegyellenőrök biztonságának garantálása érdekében. Így pl. a MÁV számos rendőrségi és polgárőrségi megállapodást kötött, biztonsági személyzetet, vasútőri kíséretet rendelt meg, biztonságtechnikai beruházásokat valósított meg, másfelől kiemelt figyelmet fordít a dolgozók sérelmére elkövetett bűncselekmények miatt indított bűntető eljárások segítésére. A cél, hogy egyetlen ilyen eset se maradhasson jogkövetkezmény nélkül. A jegyvizsgálók közfeladatot ellátó személyek, ezért az őket ért támadások a Büntető Törvénykönyv szerint bűncselekménynek minősülnek és szigorúan büntetendők.

2017-ben 87 alkalommal érte a jegyvizsgálókat valamilyen támadás. Jellemzően arcon ütötték, leköpték őket, illetve verbális agressziót kellett elszenvedniük. Előfordult még, hogy késsel fenyegették, megrúgták, megütötték, illetve a szabad mozgásukban akadályozták őket. Az elkövetők jelentős többsége (több mint ¾-e) menetjegy nélkül, érvénytelen jeggyel vagy átruházott jeggyel akart utazni.

A nagy utasforgalmat bonyolító budapesti elővárosi vasútvonalak a leginkább érintettek, a bántalmazások csaknem 70%-a az ott közlekedő vonatokon történt. Ezen belül is a Budapest–Cegléd–Szolnok vonalon fordult elő a legtöbb atrocitás (az esetek 36%-a). Kirívóan kevés támadás éri a jegyvizsgálókat Pécs, illetve Szombathely környékén, az ország nyugati, dél-nyugati területeit behálózó vasútvonalakon. Tavaly 75 feljelentés és 1 bírósági ítélet született (a többi eljárás folyamatban van). A közfeladatot ellátó munkavállalók elleni erőszak esetén a MÁV-START-nál a munkáltatói gondoskodás jegyében: jogi segítségnyújtás, rehabilitációs szabadság, munkába való visszatéréshez mentori segítség, illetve pszichológiai segítségnyújtás vehető igénybe. A szolgálatot teljesítő munkavállalót ért támadás esetén kérhető jogvédelem, amely jogi tanácsadást, beadvány-készítést, valamint a nyomozóhatóság és a bíróság előtt történő jogi képviselet biztosítását jelenti.

A támadások megelőzés érdekben évente csaknem 80 ezer vonatot biztonsági személyzet, 8000-8500 vonatot pedig a Készenléti Rendőrség munkatársai kísérnek. A vasúttársaság közfeladatot ellátó munkavállalói szolgálati mobiltelefonjukon minden olyan esetben kérhetnek rendőri segítséget, amikor úgy érzik, a nem együttműködő utasok miatt veszélyben lehetnek a vonaton tartózkodók, illetve saját maguk. A vasútvállalat emellett 2017 augusztus közepén, 25 jegyvizsgáló önkéntes részvételével elkezdte a testkamerák gyakorlati tesztelését, a tapasztalatok összegzése megtörtént. Mivel nincs olyan típusú testkamera a hazai piacon, ami megfelelne a műszaki paramétereknek, jogszabályoknak és adatvédelmi  előírásoknak, ezért elhúzódott a folyamat. A beszerzési eljárás előkészítése befejeződött, a rendszer kísérleti jellegű kiterjesztése a budapesti agglomeráció egyes részeiben 2018-ban várható. A jegyvizsgálók pedig önkéntes alapon eldönthetik, hogy akarják-e használni azokat vagy sem. Az új beszerzésű, felújítás alatt lévő járművek, illetve a saját gyártású járművek esetében már követelmény, hogy azokat pedig belső kamerarendszerrel szereljék fel.

A MÁV-START figyelemfelhívó kampányt is indított, amelynek célja az utazóközönség tájékoztatása arról, hogy a közfeladatot ellátók elleni erőszak milyen büntetőjogi következményekkel jár. Figyelemfelhívó matricákat helyeznek ki az állomási jegypénztárak ablakaiba, illetve a járművek belső utasterébe.

Hatvan fedélzeti jegyellenőr toborzása, felvétele folyamatban van, őket kifejezetten a budapesti elővárosi forgalomba foglalkoztatja a vasúttársaság. A cél az, hogy az elővárosban a jegyvizsgálók ne egyedül dolgozzanak a fedélzeten. Mivel gyakran megfelelő konfliktuskezelő módszerekkel elejét lehet venni a komolyabb inzultusnak, ezért a készségek fejlesztése érdekében speciális konfliktuskezelő tréningeken vesznek részt az érintett munkavállalók. Az augusztus 29-én induló jegyvizsgáló tanfolyamok programjába is beépítették már a konfliktuskezelő tréningek bővített tematikáját. Emellett a jelenlegi munkavállalók esetében is sor kerül ismétlődő oktatásokra.

A vasúttársaság nyomravezetői díjat is felajánlott már, miután idén április 15-én, hajnalban egy Lajosmizsére tartó személyvonaton brutálisan bántalmaztak egy jegyvizsgálót, akit az esetet követően súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba a mentők. Az elkövető kézre kerítése érdekében a vasúttársaság a sajtó és a nyilvánosság segítségét kérte, illetve a MÁV-START a rendőrségen keresztül 500.000 forint nyomravezetői díjat ajánlott fel. A rendőrség eredményes munkájának köszönhetően az elkövetéssel alaposan gyanúsítható – sajtóértesülések szerint taxisofőrként dolgozó – személyt azonosították, és kihallgatták. Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak és súlyos testi sértés miatt folyik ellene büntetőeljárás.”

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!