Amennyiben középkorúként egy budapesti feldolgozóipari középvállalatnál dolgozik, úgy statisztikailag a legveszélyezettebbek közé tartozik a munkabaleseteket tekintve. A másik végletet azok a Tolna megyei piackutatók jelentik, akik elmúltak 65 évesek és nagyvállalatnál dolgoznak. Kijöttek a friss, idei első negyedéves munkabaleseti statisztikák – írja a napi.hu.

Az idei első negyedévben, egészen pontosan április 8-áig 4 541 munkabalesetet regisztrált a Pénzügyminisztérium (PM) Munkavédelmi Főosztálya

- ez valamivel alacsonyabb az elmúlt két évben mért számoknál, a négy évvel ezelőtti adatokhoz képest viszont jelentős növekedést jelent.

Az adatokat a cégek küldik, ugyanis ha valaki legalább 3 napig munkaképtelen egy munkabaleset miatt, akkor az erről szóló jegyzőkönyvet a vállalkozásnak kötelessége elküldenie az illetékes munkavédelmi hatóságnak.

A részletes adatokat vizsgálva kiderül az is, hog

2018. első negyedévében 19 halálos, 9 súlyos csonkolásos, 36 súlyos és 52 csonkolásos munkabaleset történt.

Mindezek miatt a hatóság mintegy 17 millió forintnyi bírságot szabott ki a cégekre.

1111

Természetesen területi bontásban nagy különbségeket lehet felfedezni, az nem meglepő, hogy

a legtöbb baleset a legtöbb foglalkoztatottal rendelkező Budapesten történt, a következő Győr-Moson-Sopron megyében már csak mintegy feleennyi szerencsétlenség volt.

A lista másik végén Tolna megyét találjuk, ahol "csak" 72 munkabaleset volt.

A hatóság arról is készített statisztikát, hogy mekkora méretű cégeknél van a legtöbb baleset. Nos, nem a mikróknál, ahol 463-at rögzítettek, hanem a középvállalatoknál, ahol 1 561-et. A kisvállalatoknál 1 273 szerencsétlenség történt, míg az 500 főnél több embert foglalkoztatóknál 755.

Életkort vizsgálva a 45-54 év közöttiek a voltak legveszélyezettebbek (1 105 baleset), utánuk jöttek a 35-44 év közöttiek (1 086) és a 24-35 év közöttiek (922). Az alacsony esetszám miatt a 17 évnél fiatalabbak (24) és a 65 évnél idősebbek (28) állnak a sor végén.

(Friss jelentés érkezett a veszélyes magyar munkahelyekről.)

Iparági bontásban pedig azt látjuk, hogy a feldolgozóiparban (gépiparral együtt) történt a legtöbb munkabaleset, egészen pontosan 1 874 darab, amit a szállítás, raktározás követ 535-tel, míg a képzeletbeli dobogóra a kereskedelem, gépjárműjavítás fért fel 483-mal.

Érdekesség, hogy a magyarországi reklámpiac például balesetmentes első negyedévet zárt, ahogy a halászatban, a vízi szállításban és a műsorszolgáltatásban dolgozó cégek is.

Ezzel szemben az oktatásban például 207 balesetet regisztráltak, amelyek közül 3 súlyos csonkolásos volt, míg a biztonsági, nyomozói tevékenység során mindössze 28-an sérültek meg - és egyikük se súlyosan.

Az idei statisztika szerint a textíliák gyártása (33) jóval veszélyesebb mint ruházat (10) vagy lábbeli (16) gyártása, de a gyógyszergyártásnál (11) is. A hulladékgyűjtés (130) ellenben a veszélyesebb munkák közé tartozik, ahogy a kiskereskedelem (302), élelmiszergyártás (259), a közúti jármű gyártása (273) és a gumi-, műanyag termék gyártása (186) is.

Forrás: napi.hu

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!