Ma Magyarországon, ha valaki egy munkahelyi baleset következtében elveszíti a karját vagy a lábát, akkor mindössze pár millió forintot kap kárpótlásul. Ha egyáltalán kap. Merthogy azért a pár millióért is éveket kell küzdeni. Miért ilyen alacsonyan áraznak be egy megnyomorodott életet a magyar bíróságok? A Heti Napló riportja.

Egy életet pénzben meghatározni nyilvánvalóan lehetetlen, ahogyan arra is nehéz válaszolni, hogy mennyit ér egy-egy végtag. Azonban bármennyire is szörnyen hangzik, egy munkahelyi baleset után, a bíróságoknak kötelességük megállapítani, hogy mennyi kártérítésben részesülnek az elszenvedők. És a még szörnyűbb az, hogy

ma Magyarországon mindössze pár millió forintot ítélnek meg egy olyan embernek, aki örök életére munkaképtelenné vált.

Akinek volt egy megszokott élete, ami egy csapásra felborult. És egyik napról a másikra azon kell gondolkozni, hogy vajon mit ad enni a gyerekének. Merthogy nem tudja honnan előteremteni a létezéshez szükséges jövedelmet.

Richárd karját egy meghibásodott tésztadagasztó gép szakította le. A bíróság első fokon mindössze hárommillió forintot ítélt meg neki kártérítésként. Ez, akárhonnan is nézzük, egy mai átlagfizetéssel számolva maximum egy évig elegendő jövedelem.

Csakhogy itt felmerülnek olyan költségek is, mint az ápolási díj, pszichológus, ügyvédi díj, és még hosszan lehetne sorolni.

Két nő, két különböző élet, történetük mégis egybeforrt. Mindketten rengeteget dolgoztak, nyugodtan élték a hétköznapokat, amikor egyszer, egy napon örökre megváltozott az életük. Egy munkahelyi baleset következtében Bea a jobb, Dulai Ferencné pedig a bal karját veszítette el. Egyikük sem kapott még egy fillér kártérítést sem, utóbbi havi 26.800 forintot kap, mert nem volt bejelentve a munkahelyén.

Lichy József ügyvéd szerint jelenleg a bíróságok inkább igyekeznek lefelé szorítani a kártérítési összegeket.

Egy munkahelyi baleset következtében lesérült ember szinte minden esetben kap kártérítést, csakhogy ezek az összegek általában olyan alacsonyak, hogy szinte borítékolható az, hogy a károsult soha többé nem fog olyan színvonalon élni, mint azelőtt, amellett persze, hogy már fizikailag sem lesz soha abban az állapotban, amiben a baleset előtt.

Érdemes elgondolkozni azon, hogy itt Magyarországon miért fizetnek ilyen borzasztóan keveset a bíróságok. Amerikában pár évvel ezelőtt egy magyar nő, aki akkor már 10 éve élt az Egyesült Államokban, egy közúti balesetet szenvedett, szerencsére megúszta súlyosabb sérülések nélkül. És még így is, hogy nem szenvedett maradandó egészségkárosodást, az ottani bíróság csaknem 300 millió forintot ítélt meg a 61 éves asszonynak.

Forrás: atv.hu

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!