A Skanska hagyományos Munkavédelmi Hét eseménysorozatán meghallgathattuk dr. Takács Zoltán orvos prezentációját, aki nagy tapasztalatokat szerzett vállalati egészségprogramok kidolgozásában. Mi a titka az egészségnek és a jóllétnek a munkahelyünkön? – olvasható a blog.iroda.hu-n.

Ma már egyértelműen a vállalati kultúra része a dolgozók egészséges munkakörnyezetének kialakítása, sőt, egészségmegőrző programok biztosítása. Az elégedett, egészséges alkalmazott ugyanis a vállalat versenyképességének kulcsa, hangsúlyozta Dr. Takács Zoltán az egészségről és jóllétről tartott prezentációjában.

Már az ipari forradalom óta, azaz a 18. század vége óta keresik a mindennapok egyensúlyát, amelyet kissé triviális módon a 8 óra munka, 8 óra pihenés és 8 óra szórakozás hármasával írhatunk le. Ez az egyszerű megfogalmazás ma már az egészség és a jóllét mátrixában jelenik meg a munkahelyeken. Mi szükséges az ideális állapotokhoz egy irodában, ha a wellbeingről beszélünk? Vezetői elkötelezettség, tudás-ismeret, fizikai és mentális jóllét, mérőszámok és indikátorok, illetve kommunikáció vállalaton belül és kívül.

Nagyon fontos a rendszeres egészségügyi szűréseken való részvétel. Dr. Takács Zoltán egy meg nem nevezett iparág többezres felmérését mutatta be, amelyből kiderült, hogy a magyar társadalom egészségügyi állapota meglehetősen lehangoló. A fontos vizsgálatok közé tartozik a terheléses EKG, a hasi- és kismedencei ultrahang, a szemészet, az urológia és a nőgyógyászat. A cégek által szervezett szűréseken a legnépszerűbb a terheléses EKG és a szemészet.

A fizikai wellbeing érdekében számos lazító és regeneráló tevékenységben vehetünk részt a munkahelyünkön is, így fontos a mobilizálás, a kényszertartások ellensúlyozása, a keringés (szív-érrendszer) fokozása és a jó közérzet.

Mivel az irodában nagyrészt ülőmunkát végzünk, ezért a testpozíciók váltakozása jelentős egészségmegőrző funkcióval bírnak. Az ülésnél az egyenes gerinc lényeges, ha előregörnyedünk, máris jelentősen megterheljük a gerincünket, amely később betegségekhez vezethet. Az orvosi berkekben csak SMS-nyaknak nevezik az a tartást, amelyet felveszünk, ha éppen üzeneteket nézegetünk az okostelefonon, ilyenkor előregörnyedünk

magyarázta Dr. Takács Zoltán.

Bár már jelentős az ergonómia és az egészségmegőrző bútorok jelenléte a munkahelyeken, szemléletváltásra is szükség van, hiszen jó széken is lehet rosszul ülni. Egyre több videó kering arról a neten, hogyan lehet rövid irodai tornákkal megmozgatni a testet és csökkenteni a gerinc terhelését. Persze alapvető, hogy a munkaidőn kívül is sportoljunk, rendszeresen mozogjunk, vagy céges sporteseményeken vegyünk részt, legyen az akár egy futó- vagy bicikliverseny. Sokat javíthatunk a helyzeten, ha a szék, az asztal, a monitor vagy a billentyűzet optimálisan van beállítva, érdemes váltogatni a pozíciókat, lehet magasra állított asztalnál állva is dolgozni egy ideig.

A szellemi wellbeing keretében pedig a célunk legyen a Relax, Recharge, Reset, azaz pihenés, feltöltődés, regenerálódás módjainak megtalálása

mondta Dr. Takács Zoltán. Kipihenten kreatívabbak vagyunk és jobban teljesítünk. A sport, a jóga, a meditáció vagy éppen a többiek felé való megnyílás csökkentheti a stressz szintjét. A megújulás, feltöltődés jegyében fontos, hogy időben befejezzük a munkát, mert csak így lesz alkalmunk agyunknak és testünknek pihenni, eleget aludni és másnap frissen és energikusan folytatni a mindennapokat. Az alvás segíti az agyunk megújulását, amely lényeges a folyamatosan jó közérzethez, egészséghez. A kikapcsolás során pedig a rendszeres, rövid szünetek elősegítik a regenerálódást. Itt legyen egy rövid képernyőmentes időszak, illetve egy kis séta az iroda körül vagy a közeli parkban.

Az emberek jólléte tehát nemcsak a fizikai, hanem a szellemi jólléttől is függ, így a testünkre és az agyunkra vigyázva, kiegyensúlyozott, boldog és fenntarthatóbb életet élhetünk.

Forrás: blog.iroda.hu

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!